TASTE THE MEDITERRANEAN – uspješno održano sedmo izdanje

U Splitu uspješno održano sedmo izdanje gastronomskog festivala Taste the Mediterranean

Splitje od 7. do 10. listopada bio gastronomsko središte Mediterana – uspješno je održano sedmo izdanje međunarodnog gastronomskog festivala Taste the Mediterranean. Festival koji slavi gastronomiju, mediteransku hranu, kulturnu baštinu i način života je u cvitu Mediterana uz brojne predavače, paneliste i gastro entuzijaste iz cijelog svijeta, okupio vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama.

Nakon izvanredne večere na kamenim stolovima Splitske peškarije, koju je chef Zlatko Marinović Noštromo u srijedu navečer pretvorio u najluksuzniji restoran, ukrašen cvijećem, maslinovim granama, grozdovima grožda i ostalim mediteranskim plodovima, a uzvanici uživali u najfinijim ribljim specijalitetima od kamenica, morskih jaja, vlasulja i tripica od grdobine do Papinskog brudeta čiji recept potječe iz 1177., u četvrtak ujutro, u Briig Boutique hotelu u Splitu, uslijedilo je službeno otvorenje 7. Međunarodnog Festivala Taste the Mediterranean.

„Ovaj festival pridonosi promociji Hrvatske kao eno-gastronomske destinacije. A u novim okolnostima, razmjena iskustava jedan je od najvažnijih elemenata za zajedničku europsku turističku promociju“– rekao je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara gostima je zaželio dobrodošlicu u grad koji odiše mediteranskom kulturom na svakom koraku.

„U ovakvim uvjetima nije bilo lako organizirati festival, ali svi su se chefovi odazvali s oduševljenjem, iako je svima izuzetno teško.“ – rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean, koja je spomenula i akciju “dva do dvanaest” hrvatskih ugostitelja pogođenih corona krizom.

Nakon panela posvećenom važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma, na kojemu je španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, H.E.Alonso Dezcallar de Mazarredo govorio o španjolskom iskustvu. U okviru Dana Španjolske, zemlje partnera ovogodišnjeg festivala, održana je prezentacija španjolskih proizvoda od „jamon iberico“ španjolskog pršuta do sira, pa do slanih inćuna i maslinovog ulja, a slasne zalogaje priredila je najpoznatija španjolska chefica, Maria José San Roman, iz restorana Monastrell u Alicanteu, koja je ujedno i ambasadorica španjolske mediteranske prehrane te ima jednu Michelin zvjezdicu. “Spaja nas zajedničko podneblje, s istim namirnicama, a svatko od nas ima svoj kulinarski identitet vezan uz tradicije naših zemalja.“–  rekla je chefica koja je u Split stigla s grupom vrhunskih chefica iz drugih zemalja. To su Flora Mikula iz Francuske, Beatriz Gonzalez iz Mexica, Keiko Nagae iz Japana, Georgiana Viou iz Benina i Dina Nikolaou iz Grčke. Sve su se one učlanile u novoosnovanu platformu Mediterranean Women Chefs koja se zalaže za bolji položaj žena u gastronomiji. Na panelu posvećenom toj temi gostovali su francuski veleposlanik u Hrvatskoj, H.E. Gaël Veyssière i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Sve su chefice održale i masterclasses za učenike splitskih ugostiteljskih škola, TUŠ i Oliva Allegra, a pridružile su im se slastičarka Dragica Lukin, chefica Vesna Miletić iz restorana Tač te najmlađa hrvatska chefica Monika Ninčević, iz restorana N.20, iz ACI marine Piškeri.

Na školama su predavali i chefovi Ippei Uemura koji je koristeći mediteranske namirnice predstavio japansku tehniku obrade ribe, chef Marin Rendić iz restorana Apetit by Marin Rendić iz Zagreba koji je održao masterclass za studente visoke škole Aspira, te chef Fabricio Vežnaver i chef Hrvoje Zirojević.

U okviru španjolskog dana priređena je i degustacija španjolskih vina koju su vodili Siniša Koceić i Alen Gulan iz vinolike.com, a eksluzivnu španjolsku večeru u restoranu Median hotela Briigpriredili su chefica Maria José San Roman i chef Jerko Roso. Poznati splitski chef Ivan Pažanin, u svom restoranu Štorija, ugostio je vrhunskog istarskog chefa Fabricija Vežnaveraiz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Umaga. Na njihovom su se meniju našli specijaliteti poput jadranskih škampa s jabukom i bademom, janjećeg T-bonea i dekonstrukcije pite od jabuka, a vina večeri bile su probrane etikete vinarije Krauthaker.

Vrhunsku večeru  u restoranu Zrno Soli zajedno su pripremili chef Ippei Uemura i chef domaćin Stjepan Vukadin. Istovremeno, kuhinju restorana Zora bilazauzele su žene: pet stranih gošći s domaćim cheficama Sandrom Tahirovići Vesnom Miletić pripremile su ženski spektakl okusa sljubljen s vinima vinarije Testament.

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio s Grčkompa su  manifestaciju posjetili i gradonačelnik općine Aristoteles, gospodin Stylianos Valianos te gradonačelnica općine Cassandra, Anastasia Chalkia. Delegaciju su  primili splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te načelnik općine Šolta, Nikola Cecić-Karuzić Mediteranskoj zemlji poznatoj po svojoj gastronomiji i bogatstvu njezine regije Eastern Halkidiki posvećen je događaj u luksuznom hotelu Martinis Marchi, smještenom na Šolti. Gosti su nakon predstavljanja jedinstvene vinske staze Svete Gore (Mount Athos) i gastronomske manifestacije Kouzina Feast,uživali u vrhunskom meniju chefa Tonija Miloša sljubljenim s vinima Veralda Xtrian Brut 2017,  Jakopić Rose 2017, Pošip Dom Kalebić 2019, Tomić Illyricum 2016i Jakopić Sauvignon 2017.

Eksluzivna završna večera festivala održana je u restoranu Bokeria kitchen & wine u kojem su svoje snage ujedinili gost chef Hrvoje Zirojević, iz restorana Laganini, Palmižana i domaćini – chefovski tim Klara Maleš, Karla Katavić, Maša Zeleni iAnte Tutavac.

Bogat trodnevni program bio je ispunjen vinskim radionicama, kulinarskim masterclassovima, prezentacijama, panelima i eksluzivnim večerama, a festival Taste the Mediterannean još je jednom ukazao na važnost razmjene iskustava, učenja od vrhunskih profesionalaca i drugih kultura – s ciljem promocije ljepota, običaja, gastronomije i načina života prekrasnih mediteranskih destinacija.

Više o festivalu saznajte na:http://www.tastethemediterranean.eu/hr/