BILBAO 1. KONGRES O “PODVODNIM” VINIMA uvjeti koje treba čuvati

Nakon što unazad desetak godina svjedočimo sve raširenijem pokretu proizvodnje “podvodnih” vina – u Hrvatskoj je to započeo PZ Vrbnik sa svojim pjenušcem, da bi se kasnije sličan proces mogao pratiti i unutar procesa “Vino i vruja” u Iki – u Bilbau, glavnom gradu Baskije, održan je 1. kongres o podvodnim vinima. Okupio je pedesetak sudionika, među njima najviše vinara. Oni redom hvale proces starenja vina pod morem, u jednim od najstabilnijih uvjeta koji se mogu pronaći u prirodnom okruženju. Stabilna temperatura i odsutnost jednog od najvećeg neprijatelja čuvanja vina – kisika, omogućavaju mirno starenje, zbog toga i neke sasvim druge osobine. Da se o “dizajnu” boce ni ne govori jer – svaka je drugačija. Nije zanemariv ni ekonomski moment jer takva vina, pa i zbog “ambalaže” postižu bolje cijene.

U radu kongresa participirali su i brojni oceanolozi i ekolozi koji u ovom trenutku ne izražavaju negodovanje zbog spuštanja kaveza s vinima na morsko dno. Ali… izražavaju određena strahovanja da bi značajnijim širenjem tog procesa moglo doći do narušavanja eko sustava.  Interes turista, veće količine vina kao i ekonomski moment ako im se dozvoli jako brzo mogu izazvati ekološke probleme, poručuju ti stručnjaci.

U svakom slučaju, organizacija jednog takvog kongresa je jako pohvalna, kako po razvijanje specifične metode dozrijevanja, tako i po pitanju ekološke stabilnosti podmorja.