LEONARDO DA VINCI gajio je jednu strast o kojoj se malo zna – vino

Nije ni mogao sanjati veliki Leonardo da Vinci da će se jednoga dana u jednom gradu u Hrvatskoj 500 godina nakon njegove smrti ljudi diviti vinu iz njegovih vinograda.

Upravo to dogodilo se u Zagrebu u Hotelu Academia u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu prilikom obilježavanja pola stoljeća od njegove smrti (1519).  Tim povodom prikazan je dokumentarac „Vino Leonarda da Vincija“ (r. Marco Carisi, trajanje 25 min., 2019.).

Film otkriva prilično nepoznato stranu ovog genijalca. Osoba koja je ušla u povijest kao umjetnik i znanstvenik gajila je duboko u sebi nevjerojatnu strast prema vinu. Ta ljubav je bila tolika da je za svoje slike prihvaćao naknadu u vinu ili vinogradima, a posebno je bio vezan za toskanske vinograde u njegovom rodnom mjestu „Vinci“. Od rođenja je promatrao kako dozrijeva loza u tim vinogradima i nakon smrti oca borio se svim silama da ti vinogradi među brojnim očevim potomstvom pripadnu baš njemu.

Upravo iz tih vinograda vinarija „Cantine Leonardo da Vinci“ danas buteljira izvrsna vina, a neka od njih smo i mi kušali. Radi se zaista o prelijepim i dobro školovanim vinima koje je užitak piti.

  1. 1502 DA IN ROMAGNA Pignoletto DOC spumante brut (pokrajina Emilia – Romagna iz koje dolazi sve poznatije talijansko pjenušavo vino Pignoletto DOC)
  2. VILLA DA VINCI Vermentino Toscana IGT 2017.
  3. VILLA DA VINCI Rosso Toscana IGT (sangiovese) 2017.

 

Za razliku od Galilea koji se bavio senzorijalnim karakteristikama vina, film otkriva veliku Leonardovu strast prema znanstvenom pristupu vini – briga oko trsova u vinogradu i proizvodnja vina u podrumu.

Njegovo pismo proizvođaču koji se brinuo za njegove vinograde u gradu Fiesole otkriva Leonardovo znanje o tome kako gnojiti zemlju, kako spriječiti oksidaciju i sačuvati arome vina, a smetalo mu je i previše pretakanja vina iz jedne posude u druge, smatrao je da takvo vino postaje nekvalitetno i teško pada na želudac.

Upravo to pismo, datirano 9. prosinca 1515. godine, smatra se prvi enološkim traktatom o tehnološkom aspektu proizvodnje vina.

Leonardo je otišao i korak dalje i proučavao duhovnu dimenziju vina.  Želio je otkriti odnos koji postoji između konzumacije vina i stanja ljudske duše. „Vino kada uđe u čovjeka, nosi ljudski duh u mozak i sjedinjuje čovječanstvo u jedno. Čovjek se preko vina stapa s prirodom“, neke su od Leonardovih misli o vinu koje su i danas, 500 godina poslije, ispred njegovog vremena.

Pored svega što nam je ovaj čovjek ostavio, brojne izume i umjetnička djela koja nemaju cijene, ostavio nam je i svoja vina. Još jedna potvrda koliki je to bio genijalac.I dok se Mona Lisa tajanstveno smije, pitamo se što li ćemo još o njemu otkriti – velikom Leonardu da Vinciju.

Piše: Jelena Bulum