G&J – Tvoja krv i moja

Zanimljiva prezentacija i kušanje vina G&J Tvoja krv i moja, održano je u bistrou Jadranka, a vina je prezentirala i predstavila dr Nina Levičnik, arhitekt i sommelier.
Prisutni su bili njegovi tvorci Jadranka i Gino koji su podijelili svoju uistinu zanimljivu vinsku priču.

Vinska priča započela je davno u Francuskoj, upoznavanjem s prekrasnim vinima i još ljepšim vinskim pričama. Želja da naprave vlastito vino po francuskom uzoru davno se rodila, a inspiracija dogodila u jednom dahu, inspirirana stihovima irskog pjesnika Williama Butlera Yeats– a: „Nothing but that to prove your blood and mine…“ „Tvoja krv i moja“

Prva berba dogodila se 2009. godine kada su proizveli svega dvije bačve od tipičnih bordoških sorti: cabernet sauvignona i merlota. Budući da ne posjeduju vlastite vinograde, odlučili su se za Benkovačko-stankovačko vinogorje, za grožđe iz ekološkog uzgoja. A stil vina bio je jasan od samog početka – veliko crveno vino po uzoru najvećih iz Bordeaux-a ali iz naše domovine – Hrvatske. Nakon neočekivanog uspjeha berbe 2009. narednih godina krenulo se s proizvodnjom većih količina.

Cabernet sauvignon je „muškarac“, a merlot „žena“- mirisi i okusi sljubljeni u jednu jedinstvenu cjelinu koja se zove „savršenstvo“ – govore Jadranka i Gino.

Za njih je vino živo biće, zato mu žele omogućiti sve što je potrebno – zrak, hranu, ljubav, glazbu.

Ovom prilikom prisutni su imali priliku degustirati G&J vina 2012., 2013 i 2015.

2012. –cabernet sauvignon + merlot, alkohol: 14,3% vol., kiseline: 6,0 g/l 

2013. – cabernet sauvignon + merlot, alkohol: 14,6 % vol., kiseline: 6,3 g/l

2015.–cabernet sauvignon + merlot + cabernet franc, alkohol: 13,7 % vol., kiseline: 5,8 g/l

O G&J VINIMA

Grožđeza vino Jadranka i Gino otkupljuju iz vinograda (KZP, ekološki uzgoj) iz Benkovačko-stankovačkog vinogorja, Nadin (blizu Zadra) i zajedno s enologom određuju datum berbi. Količina prinosa grožđa po panju se kreće od 1,00 – 1,30 kg. Starost vinograda je 15 godina. Fermentacija traje od 7 – 10 dana, nakon toga slijedi pretok i prešanje. Malolaktičku fermentaciju odrađuju samo ako su kiseline visoke, a ako nisu, puste da se odradi spontano. Nakon trećeg pretoka stavljaju vino u 12. mjesecu u srednje paljene barrique bačve (kombinacija novih i starih bačvi, različite vrste hrasta: francuski, američki, slavonski, kavkaski, …) francuskog proizvođača SeguinMoreau. Vino sazrijeva u barrique bačvama od 12 – 18 mjeseci, ovisno o postotku starih i novih bačvi. G&J vino je uvijek 85%  barrique a ostatak je iz inox spremnika. Nakon dozrijevanja u drvu, vino pretoče i puste da se malo “odmori” u  tanku (2 – 4 mjeseca); zatim slijedi punjenje u boce koje uglavnom uvijek bude na proljeće. Vino odležava u bocama najmanje godinu dana prije izlaska na tržište. Proizvode uvijek 6000 butelja. S berbom 2013.  započeli su s punjenjem u magnum boce. Od berbe 2016. povećali su količinu proizvodnje na 12000 butelja. Tijekom svih procesa vrše sve potrebne analize u laboratoriju Vinolab, u Zagrebu.

Fotografija: Mirko Janković