DR.ROBERT WEIL -izuzetna kvaliteta i beskrajna strast spojena u jedinstvena vina

1867.godine, u vrijeme dok je još bio profesor na Sorboni, Robert Weil kupuje svoje prve vinograde na obroncima “Kiedricher Berga”, ali 1970. godine biva prisiljen napustiti Pariz zbog francusko-pruskog rata Godine 1875. ,uz rad kao novinar, proširuje svoj posjed kupnjom nekoliko najboljih vinograda na Kiedricher Bergu.
Zahvaljujući svojoj jasnoj opredijeljenosti za vinogradarstvo orijentirano na kvalitetu imanje se brzo razvija i postiže ​​međunarodni uspjeh.
U to doba Spätlese i Auslese Weinguta Robert Weil-a razveseljavalo je “stolove” mnogih europskih careva i kraljeva kao bijeli pandan velikih bordoških vina.
Njegovi rizlinzi iz Gräfenberga berbe 1893. dobili su najveća priznanja na svijetu. Austrijski kraljevski dvor 1900. kupio je 800 boca Kiedricher Berg Auslese-a iz 1893. za šesnaest zlatnih maraka po boci.Iznenađujuća cijena, čak i u one dane kada su rajnski rizlinzi bili najskuplja vina na tržištu.
U današnje doba ovaj stil, koji ljubitelji vina doista cijene, natjerao je mnoge  stručnjake iz svijeta vina da Weingut Robert Weil smatraju svojim “château characterom” i svjetskim simbolom njemačkog vinogradarstva.
Vinarija je već duže vrijeme jedna od bitnijih proizvodjača rizlinga, ali koji je tajni recept koji je Roberta Weil-a doveo na vrh?
To su svakako njegove najpopularnije lokacije u podnožju Taunusa. Kiedricher Gräfenberg, Klosterberg i Turmberg nalaze se na visokoj padini koja osigurava dosta sunčanih sati i konstantno visoke temperature.
Izvrsna je i prozračnost zbog vjetrova koji iz Taunusa idu u dolinu Rajne.
Ova jedinstvena mikroklima u kombinaciji sa stjenovitim tlom gdje se vinova loza može duboko ukorijeniti i dobiti dovoljno hranjivih sastojaka pruža definitivno najbolje uvjete za uzgoj rieslinga.
Kod Roberta Weil-a to se primjećuje po mineralnoj eleganciji vina a ova vinarija doista stvara elegantna,rafinirana i sjajna vina s vlastitim identitetom.
Obitelj Weil od samog početka pridaje veliku važnost svakoj generaciji, a svaka  ostavi svoje tragove.
Danas vinarija broji oko 90 hektara (isključivo rieslinga) i na čelu joj je unuk Wilhelm Weil koji itekako poštuje tradiciju kuće.
Što bi se dogodilo da su cijeli život eksperimentirali sa ostalim sortama grožđa?
Možda nikad ne bi shvatili da ovdje doista mora biti rizling..
Piše: Manuela Maras