MARELICA SA ŠLAGOM odjevena u moderno ruho

Povodom ovogodišnjeg festivala Retropatija posluživali smo u našem Juice & Smoothie baru davno zaboravljenu marelicu sa šlagom i odjenuli je u modernije ruho.

Kratki flashback na rane sedamdesete prošlog stoljeća kad je Rijeka bila među najvećim lukama u Europi, na vrhuncu ekonomske, kulturne i sportske moći, nakon 19. stoljeća.

Tada se puno radilo, gradilo, i  „šopingiralo” nakon čega se bezbrižno uživalo u hladnim kultnim pićima na kultnim terasama prvih gigantskih robnih kuća, među kojima je marelica sa šlagom bila najbolji opis tog zlatnog vremena.

Početkom devedestetih, iako dvadest godina kasnije, sjećam se kad sam kao gimnazijalka jurila nakon nastave na terasu kultne kavane robne kuće Ri i uživala u toj kombinaciji kiselog i slatkog okusa, u zagrljaju svojih  prvih ljubavi.

Budimo realni, koliko god bio ukusan i osvježavajući taj napitak, pasterizirani sok od marelice sa šećerom u kombinaciji sa gotovim šlagom iz boce punjen dušikom i nije bio baš najzdravija opcija. Vitamini su tek elementi u tragovima, a spoj kiselog voća i vrhnja prema današnjim istraživanjima smrt za metabolizam, da ne spominjem u kojem je danas porastu broj intolerntnih na laktozu.

Donosim vam našu verziju marelice sa šlagom, hranjivi smoothie napravljen od svježeg voća, bez dodanog šećera (osim prirodnih šećera iz voća), sa šlagom od kokosovog mlijeka kao zdravija  alternativa vrhnju.

U slast!

 

RETRO MARELICA SA ŠLAGOM (GF, LF, V)

 

Sastojci (za jednu osobu):

 

– 1 manja banana

– 150 g svježih marelica

– 2 -3 datulje

– 2 naranče

– kokosovo mlijeko 400 ml

 

Priprema šlaga:

 

  1. Za pripremu šlaga potrebno vam je kokosovo mlijeko sastava samo ekstakta kokosa (60%) i vode, po mogućnosti bio porijekla. Kako bi vam šlag u potpunosti uspio, pored mlijeka, sve mora biti ohlađeno u hladnjaku, uključujući posudu u kojoj ćete miksati i metlice od miksera.

Kokosovo mlijeko se odvaja u kruti i tekući dio hlađenjem preko noći, ali se samo kruti koristi za šlag.

Miksajte dok ne primjetite da vam šlag čvrto stoji na metlici, od predugog miksanja šlag se vraća u tekuće stanje. Za najbolji učinak rashladite ga još 4 sata  i može trajati 1 – 2 tjedna u hladnjaku.

 

 

Priprema smoothie-ja:

 

  1. Bananu i marelice zajedno sa datuljama ubacite u blender.
  2. Pomoću sokovnika ili cjedila iscijedite sok od naranče, ulijte u blender i miksajte 20 sekundi.

Za bazu umjesto soka od naranče možete koristiti i bademovo mlijeko.

Ako želite rashladiti smoothie, možete koristiti zamrznute banane ili ubaciti dvije kocke leda prilikom miksanja.

Izlijte smoothie u prikladne čaše i ukrasite šlagom.

 

Piše: Dea Kurti – Uraban Garden