PONOS SLAVONIJE najbolji kulen dolazi iz Požege

Više od 30 posto turista u Hrvatsku dolazi radi uživanja u gastronomiji – prava je to šansa za Slavoniju i kulen

Na najstarijoj manifestaciji koja promiče najpoznatiji slavonski gastronomski specijalitet, požeškoj Kulenijadi, titulu šampiona je osvojio kulen Jure Polića Strinića iz Požege. Na 39. izdanju, okupilo se 52 proizvođača kulena iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije kao i gostiju iz Vojvodine. Dodjela je održana u restoranu Zlatni lug, pod pokroviteljstvom Grada Požege, uz partnerstvo HGK te u organizaciji TZ Grada Požege.

“Više od 30 posto turista u Hrvatsku dolazi radi uživanja u gastronomiji. Tu Slavonija treba tražiti svoju šansu, a kulen treba biti okosnica njezine gastronomske ponude. Uz plasman u turizmu, kulen zbog specifičnih senzorskih i nutritivnih svojstava, tradicionalne tehnologije proizvodnje, ali i činjenice da je zaštićen na razini EU, ima i veliki izvozni potencijal. Za to je nužno ulagati u nove proizvodne kapacitete, ali i u svinjogojstvo jer s milijun tovljenika prošle godine nismo pokrili ni trećinu vlastitih potreba,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, čestitajući pobjednicima na trudu i znanju uloženom u ovaj vrhunski proizvod.

Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika, je ispred ocjenjivačkog povjerenstva naglasio da je ova godina prema zaprimljenim uzorcima iznimno dobra te da nema nezadovoljavajućih primjeraka i čak 11 zlata, 25 srebra i 16 bronci.

Priznanje i novčanu nagradu od tri tisuće kuna šampionu je uručio gradonačelnik Požege Darko Puljašić: „Iznimno mi je drago vidjeti da je 39. požeška Kulenijada na jednom mjestu okupila sve slavonske županije. Proizvodite najcjenjeniji i najpoznatiji simbol Slavonije, našu autohtonu deliciju kojom se trebamo ponositi pred cijelim svijetom. U njega ulažete svoje znanje, iskustvo i novac – to treba znati cijeniti, ali i naplatiti. Grad Požega podupire našu Kulenijadu, najstariju takvu manifestaciju u Lijepoj Našoj i nastavit ćemo i dalje raditi na njezinom razvoju i popularizaciji jer Slavonija ima najbolju hranu u Hrvatskoj, a i šire. Kulen je najbolji proizvod kojeg je Slavonac proizveo. Ponosimo se time.”

Direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak naglasila je: „Požega već 39 godina njeguje tradiciju proizvodnje autohtonog slavonskog suhomesnatog proizvoda. U gastronomskom i turističkom smislu ova je manifestacija prepoznatljiva baš za naš kraj. Ponosni smo što ovaj proizvod promoviramo i kroz nastavak manifestacije, drugi dan, u šetališnoj zoni kroz Okuse kulena i vina gdje se predstavljaju svi sudionici natjecanja. Kroz godine održavanja Kulenijade primijetili smo da su kulenari iz ‘hobista’ prerasli u proizvođače s ozbiljnom količinom i kvalitetom proizvoda što nam potvrđuje i sve veća potražnja na tržištu, a to je i najvažniji smisao manifestacije. Svake godine nastojimo kulenarima dati i nove edukacije iz marketinga, načina proizvodnje, povlačenja sredstava iz EU, a time i oni rastu i razvijaju se. Kulen pripada u one lokalne proizvode koje svi gosti koji dolaze u Slavoniju moraju kušati.”