SVJETSKI HIT U ZAGREBU predstavljen “krvavi” vege burger

Subota, praznik, sunčan dan – idealane pretpostvke za roštiljanje, i to u središtu grada Zagreba. Cvjetnim trgom širio se primamljiv miris veganskog burgera koji su Prijatelji životinja pripremali i nudili za degustaciju zainteresiranim i znatiželjnim građanima.  Riječ je o prvom veganskom burgeru napravljenom od bjelančevina graška koji, zahvaljujući ekstraktu cikle, ispušta „krvavi” sok te tako okusom, mirisom, teksturom i izgledom podsjeća na burger od životinjskoga mesa, a zbog svojeg sastava ekološki je i mnogo etičniji i zdraviji.
„Ovo je burger o kojemu se priča u cijelome svijetu i koji nagovještava budućnost bez namirnica životinjskog podrijetla. Senzacija koju izaziva nada je da ćemo se kao stanovnici ovoga planeta oduprijeti gladi, klimatskim promjenama, nestašici vode, krčenju prašuma, bolestima današnjice uzrokovanima jedenjem mesa, mlijeka i jaja, kao i mučenju životinja na farmama i užasima ubijanja u klaonicama”, kazala je Emanuela Poturica iz Prijatelja životinja.
Biljni burgeri zbog svojeg sastava u mnogočemu su superiorni onima od životinjskoga mesa –  sastavljeni su od kvalitetnih bjelančevina biljnog podrijetla, puni minerala i vitamina, a ne sadrže zasićene masne kiseline, kolesterol, genetski modificirane sastojke, nitrate i, usto, sadrže više bjelančevina i samo 250 kalorija. Osim etičkih i zdravstvenih prednosti, veganski burger je i ekološki prihvatljiviji jer je za njegovu izradu potrebno čak 99 % manje vode, 93 % manje iskorištene zemlje, 46 % manje uložene energije i 90 % manje ugljikova dioksida odgovornog za efekt staklenika.

„Veganske inačice tradicionalnih i modernih jela namijenjene su svima, neovisno o načinu prehrane”, ističe Poturica, i dodaje: „Prednosti biljne prehrane mogu osjetiti svi, bilo da posegnu za gotovim proizvodima ili jednostavno posjete tržnicu i uživaju u raznim varijacijama povrća, žitarica, mahunarki, uz sjemenke i voće, odnosno, sami pripremaju izvrsna, jeftina i zdrava jela za sve.”

Uz biljna mlijeka, jogurte, sireve raznih vrsta, kobasice, hrenovke, salame i ostale veganske proizvode, sada se razvijaju i biljne varijacije mesa nevjerojatno slične mesu životinja kako bi oni koji jedu meso lakše napravili djelomični ili potpuni prijelaz prema biljnoj prehrani.

„Veganska hrana formula je naše održivosti na ovome planetu; to je hrana koja nam može osigurati mir, suosjećanje, zdravlje i opstanak, hrana za sve nas. Stoga veganski burger koji krvari u pozadini krije puno više od atraktivnosti i dobrog okusa. Svaki naš izbor prema biljnim proizvodima predstavlja dobro djelo prema našem planetu i svima na njemu”, poručuju iz Prijatelja životinja.