ODLIČNA BIODINAMIKA: Veliki povratak Brune Trapana na vinsku scenu

Već godinama ga nije bilo na vinskoj sceni – nekad slavni istarski vinar Bruno Trapa, posljednjih godina potpuno se posvetio obitelji – supruzi Ireni (s kojom zajedno pravi vina) i kćerkicama, mirnom životu, ali i – biodinamici. I sada je spreman za novo osvajanje hrvatska vinske scene.

Jedno od prvih pojavljivanja u vinskoj javnosti bilo je njegovo sudjelovanje na prošlotjednom vinskom festivalu WineRi u Rijeci, koji je okupio ne samo vinare s Kvarnera, već i njihove kolege iz Istre i ostatka Hrvatske te susjednih zemalja. Naime, za vrijeme festivala u sjajnoj novootvorenoj prostranoj riječkoj vinoteci Wine&Co održane su brojne zanimljive vinske radionice, a jedna od najintrigantnijih svakako je bila upravo ona posvećena Trapanu. Jer sve je zanimalo što to Bruno sada radi i svi su htjeli kušati ta njegova biodinamička vina.

„Industrija vina je prejaka i ne dozvoljava da se ovakva, biodinamička vina prodaju u velikim količinama jer time oni puno gube. Primjerice, za prošlogodišnju berbu kupili smo samo tri kile sumpora, a ostalo nam je 2800 grama. Oni od nas nemaju koristi“, komentirao je na početku radionice Bruno Trapan svoj zaokret u vinarstvu.

„Prije svega ja sam tu prisutan kao enolog i trudim se napraviti tehnički ispravna vina, u čistom podrumu, bez čudnih okusa i aroma i da je sve u harmoniji. Naravno, sve što ste probali bilo bi super da je moglo odležavati još 5-6 godina u boci, no mislim da smo i ovime u Istri uspjeli napraviti nešto posebno i drugačije, što u Istri trenutačno nema nitko osim možda Mladena Rožanića“, dodaje.

I zaista, sve što smo kušali bilo je tehnički sjajno izvedeno, a arome skladne i poželjne.

Prvo smo kušali Trapanovu malvaziju istarsku 2020. iz kultne linije Uroboros, a nakon toga i vino 21 White (Vino posvećeno 21. obljetnico vinarije i napravljeno 2021. godine, bijeli cuvee). Treće vino bio je merlot iz 2018. godine naziva LL (posvećeno djeci Luki i Luni) sa snažnim aromama crvenog voća. Četvrti smo kušali cabernet sauvignon Irena’s, a za kraj Trapan nas je oborio s nogu syrahom Moija iz 2017..