Drugo izdanje Teran Wine&Walka pružilo savršen spoj vrhunskih vina, lokalne gastronomije i prirodnih ljepota

 Više od 600 vinoljubaca, 11 kilometara vinskog pješačkog pohoda, osam vrhunskih motovunskih vinara, šest lokalnih ugostitelja i proizvođača te sedam okrijepnih stanica. Brojke su to koje su obilježile drugo izdanje manifestacije Teran Wine&Walk u Motovunu.

Kao što sam naziv otkriva, posjetitelji su na brojnim okrijepnim stanicama degustirali teran, koji najbolje rezultate daje upravo na Motovunštini zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji izuzetne vinske mikrolokacije i terroira, optimalne kombinacije bijele zemlje, fantastične ekspozicije i dovoljne količine vjetra. No, ovaj vinski pohod uveličala su i druga vina motovunskih vinara koji su se na ovogodišnjem Decanter World Wine Awardsu, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina, okitili s rekordnih 19 medalja, a sudionici su mogli kušati i dva šampiona Vinistre u kategorijama mladog i zrelog terana – zreli teran Benvenuti i mladi teran Fakin.

Šetači su tako uživali u vinima Roxanich, Novak, Fakin, Valenta, Fachin, Benvenuti, Bertoša i Tomaz dok su gastronomske specijalitete koji su se savršeno sljubili s vinskom ponudom, poput bruschette s namazom od tartufa, istarske maneštre, tjestenine s junećim gulašom, burgera s mesom od divljači, kiselog kupusa sa suhim mesom, selekcije sireva i jesenskog muffina, za goste pripremili Miro tartufi, Konoba Fakin, Konoba Pod voltom, Sirana Majcani, Roxanich i Lovačka udruga “Fazan” iz Motovuna.

 

Za drugo izdanje Teran Wine&Walka tražilo se mjesto više, a ulaznice, kao i smještaj u Motovunu, rasprodani su u vrlo kratkom roku. Uz veliki broj gostiju iz kontinentalne Hrvatske, veseli me činjenica da smo imali i brojne inozemne goste koji su na ovu vinsku avanturu došli iz Slovenije, Njemačke, Austrije i Italije, a koji svoj boravak produljuju i u danima nakon manifestacije kako bi razgledali sve što naš kraj nudi, od vinarija, restorana do prirodnih ljepota”, izjavio je David Matković, direktor Turističke zajednice Općine Motovun.

 Vinska pješačka tura započela je u podnožju pitoresknog Motovuna, kod Winery & Design Hotela Roxanich, i na samom početku prolazila kroz tunel Motovun, najduži tunel na poznatoj uskotračnoj željeznici Parenzana. Već u tunelu sudionike je dočekao put kroz vremeplov s ekipom Istra Inspirita koja je kroz doživljaj “222 metra povijesti i priča motovunske željeznice” na jedan dan oživjela legendarnu Parenzanu.  Put se nastavio kroz labirinte vinograda s predivnim pogledom na Motovun i vodio do vrha Monte Šandrin, a kroz 11 kilometara šetnje posjetitelji su upoznali povijesne i kulturološke čari ovoga kraja, uživali u prirodnim ljepotama i degustirali vrhunska vina te lokalne delicije. Glazba uživo dočekala je posjetitelje na čak tri stanice, a na prekrasnom lokalitetu vrha Šublenta predstavila se Udruga tartufara “Istra” iz Motovuna. Šetači su ovaj vinski dan zaključili na after partyju u vinariji Roxanich gdje je za zabavu bio zadužen DJ Hoky.

Ove uspješne vinske manifestacije dio su ponude Klastera sjeverozapadne Istre – udruženje Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess Hotels & Resorts – koji raznim manifestacijama i zanimljivim sadržajem tijekom cijele godine nudi domaćim i stranim posjetiteljima motiv dolaska, i ono najvažnije, povratka u destinaciju.