VRIJEME JE ZA ŽLAHTINU – kraljicu Kvarnera

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera u opatijskom hotelu Ambasador će se 31. ožujka održati jedinstveni autorski projekt jednog od najboljih hrvatskih sommeliera Klaudia Jurčića ŽLAHTINA – kraljica Kvarnera |organoleptički opisni standard vina od autohtone sorte vinove loze žlahtina|.

Projekt je okupio vodeće vinske profesionalce, njih 25 – enologe, sommeliere, novinare, ocjenjivače iz Hrvatske i Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije, koji će organoleptički opisati vina proizvedena od autohtone sorte vinove loze Kvarnera žlahtine.

Vina koja će se opisivati, njih 35 – pjenušci, mlada vina, odležala, desertna dolaze iz vinarija članica Udruženja Kvarner Wines – Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Gospoja, Vinarija Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir, Grand Village Estate Winery, Vinarija Šipun i vinarija Nada.

Ciljevi projekta su promocija i branding vina žlahtina kao vina od autohtone vinske sorte Kvarnera, identitet i prepoznatljivost Kvarnera kao vinske destinacije, degustacijki (izgled, miris i okus) opis vina s ciljem definicije organoleptičkih karakteristika sorte, poveznica organoleptičkih karakteristika vina s terroir-om, potencijal i definiranje različitih stilova žlahtine (mlada, zrela, macerirana, desertna i pjenušava), bolji plasman i konkurentnost vina u segmentu višeg nivoa HO-RE-CA-e i usklađivanje lokalnih namirnica s autohtonim sortama.

Sudionici će se u Opatiji okupiti već 30.3. kada im je organiziran studijski izlet Kvarner Wines Route u sklopu kojega će posjetiti sve vinarije na Kvarneru koje će se predstaviti s ostalim vinima koja nisu proizvedena od autohtone sorte vinove loze Žlahtina.