HEDONIST I WOW SE VOLE JAVNO! – finale izbora ŠTO ŽENE ŽELE gostujući program na Kvarneru

WOW/Žene i vino, popularne WOW-ice, zapravo su udruga koja je vrlo aktivno angažirana na području kulture stola, a članice intenzivno promoviraju sva vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu.  Već deset godina uspješno organiziraju akciju ocjenjivanja vina godine pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE.

Ove se godine, s obzirom da spiritus movensi osnivačica udruge, novinarka Sanja Muzaferija, već tri godine više obitava na Kvarneru nego u rodnom Zagrebu, finale izbora odžava, kao gostujući program festivala Hedonist, upravo na Kvarneru. WOW izbor je zamišljen u tri razine selekcije.

Na prvoj razini svake godine drugi sommelier, svojevrsni vinski „kustos“,  selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom  šećera) i pjenušci. Do sada su vinski selektori bili odreda ugledni sommelieri Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos, Filip Savić i Emil Perdec a ove godine je ta dužnost pripala Ivanu Jugu iz zagrebačkog Noela. U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke,njih preko 200, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12). U trećem i izlučnom koraku,  konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Iupravo će se ovo slijepo kušanje dogoditi u Opatiji u subotu u poslijedpodnevnim satima u hotelu „Ambasador“. Tri vrhunske stručnjakinje, itekako cijenjene dame u vinskom svijetu – Danijela Kramarić, sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“, Ana Peršurić Palčič iz vinarije „Misal“ i vinska poduzetnica koja je iskustvo stjecala i u „Iločkim podrumima“, Karmela Tancabel, naslijepo će odabrati pobjednike u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika, bez obzira na boju i kategoriju.

Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa „Grupa“, a svekupni pobjednik, u režiji WOW-ica, putuje u jednu vinsku regiju svijeta.

U prošlosti je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković  Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji, predstavnica Meneghettija u Toscani, Marko Fakin u Mađarskoj. U studenom će  posljednja pobjednica, predstavnica vinarije Jakob, pratitit Muzaferiju na kongres žena iz vinskog svijeta u Milanu. Kojih je 12 vinarija i vina ove godine u finalu, saznat ćemo uskoro, a konačne pobjednike krajem godine na proslavi 11.WOW rođendana.  Finalni rezultati žiriranja koje će se dogoditi u subotu – do tada će biti tajni, kao i vinska destinacija na koju će WOW-ice povesti pobjednika. Držimo im palčeve!