Ružičastim nokturnom u plemićkom ruhu otvoren vinski mjesec na Plemićkoj ruti

Prošlog vikenda u Virovitičko-podravskoj županiji započelo je drugo izdanje festivala Slavonija i Podravina, wine not!? Nakon sjajne atmosfere uz ružičasta vina u dvorcu Janković, ljubitelje vina već ove nedjelje, 11. rujna, očekuje vinski piknik u Park šumi Jankovac, a do 1. listopada još četiri vrhunska vinska događanja

Tri iznimna rosea Slavonije i Podravine sljubljena s unikatnom kreacijom nagrađivane slastičarke Sandre Jadek, Stjepan Lach uz pratnju na gitari, jedinstveni ambijent dvorca Janković u Suhopolju na Plemićkoj ruti, romantična večer kasnog ljeta – sve je izgledalo tako svjetski, a opet toplo i naše. Ovim ekskluzivnim događanjem otvoreno je drugo izdanje vinskog festivala Slavonija i Podravina, wine not!? Njegova prošlogodišnja premijera polučila je veliki uspjeh i oduševila sve koji su ga posjetili, pa se ovog puta u Suhopolju tražilo mjesto više.

Za Ružičasti nokturno u plemićkom ruhu, prvi od ukupno šest ovogodišnjih ekskluzivnih vinskih događanja, poznata enologinja i ambasadorica festivala Ivana Nemet odabrala je sjajna vina.

„Večeras smo najnježniji, obojani u ružičasto, u raznim nijansama, večeras ne dijelimo vina na ona za muškarce i žene, nego uživamo u bojama, mirisima i okusima“, poručila je enologinja, kojoj se na pozornici pridružio poznati virovitički glumac Mijo Pavelko Mikeš.

Slavonija i Podravina, butik vinska destinacija

Večer je otvorio Rose Martin Albus, vino novog brenda PP Orahovice, najveće vinarije u Virovitičko-podravskoj županiji. Boje lososa, niskih vrijednosti alkohola, izražene svježine, laganog tijela, suho na okusu i pitko, ovo je vino proizvedeno od frankovke, tipične crne slavonske sorte. Slijedio je Rose Apolitico, moderne svijetlo ružičaste boje s narančastim odsjajem, što je osobina pinota crnog, sorte od koje je nastao. Pitak, slastan, ozbiljan, baš kao i Rose Vineda od sorte cabernet sauvignon, vino punog okusa, izraženog mirisa na bobičasto voće, nježnih aroma. Savršeno za vinski završetak romantične večeri.

„Vinskim festivalom Slavonija i Podravina, wine not!? predstavljamo se kao butik vinska destinacija i otkrivamo neočekivane okuse i mirise naše destinacije. Ovogodišnji vinski rujan u znaku je Plemićke rute, jednog od naših najjačih turističkih aduta s prekrasnim dvorcima, kurijama i jedinstvenom netaknutom prirodom“, istaknula je Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije koja je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama organizator festivala.

Mjesec dana hedonizma

Nakon romantične degustacije ružičastih vina u suhopoljskom dvorcu, vinoljupce već u nedjelju, 11. rujna, u Park šumi Jankovac očekuje vinski piknik, 17. rujna na rasporedu je Wine&Art u virovitičkom dvorcu Pejačević, 23. rujna Priča o graševini u Dravskoj priči u Noskovcima, 24. rujna na padinama Krndije i Papuka u Orahovici „šeće“ se i ispija vinski maraton, a festival završava 1. listopada Vinom i poezijom u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici.

„Cijena kotizacije po eventu iznosi 100 kuna po osobi, osim za Vinski piknik u Park-šumi Jankovac. Za njega treba izdvojiti 150 kuna, kotizacija vrijedi za dvije osobe i uključuje najam piknik košarice s buteljom vina po izboru. Kotizacija se plaća putem obrasca koji se može pronaći na web stranici www.tzvpz.hr“ poručuju organizatori.

Foto:  Matija Turkalj