Dodijeljene nagrade najboljim vinarima Vinistrinog ocjenjivanja

Iako su dobitnici već poznati od sredine travnja, svečanost dodjele uvod je u najveću regionalnu vinsku manifestaciju. Nagrađena vina ove godine imaju i svoj štand

 Dodjelom odličja tradicionalno najavljujemo Vinistru, njezino 28. izdanje. Nas vinare iznimno veseli činjenica da ćemo se nakon dvije godine ponovo družiti u Žatiki u našem tradicionalnom terminu. Vjerujem kako nas ovog vikenda  očekuju tri odlična vinska dana“, tim je riječima predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti otvorio svečanost dodjele nagrada vinarima i proizvođačima alkoholnih pića u porečkom hotelu Plavi Plave Lagune. Svi koji od 6. do 8. svibnja posjete Vinistru moći će degustirati nagrađene vina iz deset zemalja na štandu 13. Svijeta malvazija.

Među njima je i Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. koja je titulom Best in Show postala najbolja malvazija na svijetu te ujedno šampion u kategoriji odležanih malvazija. Iako su rezultati Vinistrinog ocjenjivanja već poznati od sredine travnja, podsjetimo uz Kozlovića ove je godine šampionsku titulu u kategoriji svježih malvazija osvojila obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova osvojio onaj iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d’ Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška.

Uz sedam platinastih odličja za vina iznad 95 bodova, vinarima su dodijeljene 152 zlatne i 36 srebrnih medalja te još 16 zlatnih odličja proizvođačima jakih i alkoholnih pića, dok su ostali sudionici natjecanja dobili diplome. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.

„Malvazija je sinonim za Istru i jedan od motiva dolaska u našu županiju. Često volim isticati da smo premaleni za prosječne stvari. Zalaganjem naših vinara, radom i sinergijom iz godine u godinu postižemo sve bolje rezultate i imamo vina iznimne kvalitete te možemo ravnopravno stati uz bok najpoznatijim vinskim regijama“, tim je riječima Boris Miletić, župan Istarske županije čestitao svim nagrađenim vinarima. Čestitkama se pridružio i Ezio Pincan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić koji je poručio kako će za vikend ovaj istarski grad ponovo postati centar svijeta zahvaljujući 28. Vinistri.

Fotografije Neven Jurjak: