Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. najbolja malvazija na svijetu

Istrijani briljirali na Vinistrinom međunarodnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića i 13. Svijetu malvazija. Uz poznatog Kozlovića šampionskim titulama okitile su se i male obiteljske vinarije

 Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. okitila se s dvije titule na 13. Svijetu malvazija održanom prošlog tjedna u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna. Najbolja je malvazija na svijetu u novoj kategoriji Best in Show, kao i  šampion u kategoriji odležanih malvazija. Uz ovo poznato istarsko ime iz Momjana, slavi i obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Njihovo vino šampion je u kategoriji svježih malvazija. 

 „Iza ove titule puno je uloženog truda. Mora se paziti na svaki detalj u vinogradu i u podrumu, a najvažnije je da nikad ne odustajete i ne ostavljate posao za sutra. Iako smo prošle godine na ovom ocjenjivanju osvojili zlato, nisam se nadao ovoj tituli. Kad su mi javili potekle su mi suze. Ovo je svakako poticaj da nastavimo u istom smjeru“, istaknuo je Franco Dešković, koji uz braću Đulijana i Maurizija vodi obiteljsku vinariju.

 

Platinasta odličja novost Vinistrinog ocjenjivanja

Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova dobio onaj iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d’ Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška, a prvi put ove godine dodijeljena su i platinasta odličja za vina koja su osvojila 95 i više bodova. Čak četiri platinaste medalje otišle su u Vižinadu: Vinima Bruno Ferenac za Istarsku malvaziju 2021., Pilatu za Malvaziju sur lie 2018. i Serafin 2018. te u vinariju nedavno preminulog Marijana Armana za Malvaziju Grand Cru. Ovim odličjem okitili su se i San Salvatore muškat 2017. Benvenuti vina iz Motovuna, talijanski Le Solane 2008., vinarije Mossi 1558 i slovenski Capris Refošk 2020. Vinakoper.

 

Uz sedam platinastih odličja osvojene su 152 zlatne i 36 srebrnih medalja, dok će ostali proizvođači dobiti diplome. Još je 16 zlatnih medalja osvojeno za jaka i alkoholna pića, a ove je godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta dobilo je 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.

 

Rekordan broj malvazija i sudaca

Na Vinistrinom ocjenjivanju ponovo su pali rekordi! Nikad veći broj malvazija, čak 273 uzorka iz deset zemalja (Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije), ali i nikad veći boj ocjenjivača, njih 70 iz 15 zemalja. U Poreč je stiglo 35 uzoraka jakih alkoholnih pića, također najveći broj do sada. S malvazijama i jakim alkoholnim pićima na Vinistrino međunarodno ocjenjivanje ukupno je pristiglo 565 uzoraka.

 

„Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da su se šampionskom titulom uz etablirane vinare okitila i nova mlada imena koja inzistiraju na kvaliteti. Upravo im je Vinistrino ocjenjivanje, ali i sama izložba vina odskočna daska“, ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinara i vinogradara Istre. Dodaje kako su ovi odlični rezultati istarskih vinara najbolja najava 28. Vinistre, koja se od 6. do 8. svibnja održava u porečkoj dvorani Žatika.

Fotografije Neven Jurjak