Vinarija Jakob predstavila vertikalu premium crne kupaže Jakob Cuvée

Vinarija Jakob s radom je počela 2006. godine kad se na tržištu predstavila s jednom etiketom, bili su posebni i svoji tada, a takvi su i danas.

Kultni status vinarija Jakob stekla je crnim vinima kreiranim prema visokim kriterijima kvalitete. Jakob je jedan od najpouzdanijih vinskih brendova u Hrvatskoj, javno ističu vinski stručnjaci.

Vina Jakob često se svrstavaju među izvrsna slavonska crna vina, a prepoznatljiv brend ove boutique vinarije je Jakob Cuvée koji donosi sve specifičnosti klasičnih crnih bordoških sorti uz obilježja slavonskog terroira.

Položaji vinograda Jakob u Brodskom Stupniku u južnoj Slavoniji zbog svojih mikrolokacijskih specifičnosti slove za najbolje položaje za crne bordoške sorte na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Smješteni na brežuljcima koji se spuštaju prema rijeci Savi, vinogradi su okrenuti na jugoistok, jug i jugozapad na plodnom tlu na vapnencu, ilovači, glini i pijesku. Sve to doprinosti dugotrajnosti ovih vina koja su osmišljena i kreirana za dugo odležavanje. Danas su etikete stare desetak godina zrele s još uvijek istaknutim potencijalom za odležavanje.

Upravo je to dokazala i vertikala Jakob Cuvée održana u četvrtak 24. ožujka u predivnom ambijentu Bokeria kitchen and wine bara u Splitu u suradnji s distributerom Nevergreen. Enologinja Ivona Jeličić predstavila je pet berbi ove premium crne kupaže – 2011., 2012., 2013., 2015., 2016. Ovim događajem vinarija Jakob željela je inspririrati profesionalce na prezentiranje arhivskih vina vinskoj publici.

 

Prva u nizu predstavljenih etiketa Jakob Cuvée 2011. kupaža je četiriju sorti – cabernet sauvignona, merlota, syrah i cabernet franca – dok su ostale predstavljene etikete kupaža triju sorti – cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca. Svaka etiketa svjedoči klimatskim specifičnostima pojedine godine te potencijalu bordoških sorti njegovanih na vrhunskim položajima u južnoj Slavoniji.

Vinarija Jakob njeguje odležana vina koja se od 2011. brižno čuvaju u arhivi. Iako je Slavonija sinonim za bijela vina poput graševine, vinarija Jakob je vizionarski odlučila u južnoj Slavoniji uz ribnjake na Savi posaditi sve crne sorte. Ona je bila među prvima, a danas možemo reći da je Brodski Stupnik grand cru za crna vina u Hrvatskoj“, istaknula je enologinja Ivona Jeličić na kušanju.

Odležavanje u bačvama francuskog i slavonskog hrasta zaokružuje raskoš aroma koji ima potencijal dodatno se razvijati još dugi niz godina. Upravo je dugotrajnost predstavljenih etiketa jedna od njihovih najizraženijih osobina. Potencijal crnih sorti na terroiru južne Slavonije vinarija Jakob istražuje i monosortnom etiketom Jakob Syrah i rosé pjenušcima Jakob Mati proizveden tradicionalnom metodom i Jakob Pave proizveden charmat metodom, koji su svako u svojoj kategoriji prepoznati i smješteni u sami vrh ponude hrvatske vinske scene.