Održano vertikalno kušanje Degrassi Terre Bianche Cuvée Blanc – kompleksnih kupaža sa snažnim obilježjima terroira

U srijedu 2. ožujka održano je vertikalno kušanje etiketa Degrassi Terre Bianche Cuvée Blanc u sklopu Vinart Grand Tastinga u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Kušanje su vodili vlasnik vinarije Moreno Degrassi i glavni enolog Alen Matelić koji su predstavili devet izvrsnih kupaža s potpisom ove cijenjene istarske vinarije.

Sudionici su imali priliku kušati etikete Terre Bianche Cuvée Blanc – bazne berbe 2011., 2012., 2014. i 2016., Riserve 2015. i 2011. te specijale – Limited edition 1, Limited edition 2 i Passito 2011. Kušanje je donijelo presijek različitih karaktera vina nastalih na najboljim položajima bijele istarske zemlje te je potvrdilo, složili su se sudionici, da su sklad, elegancija i raskoš glavne karakteristike ovih kupaža.

Prva etikata Terre Bianche Cuvée Blanc na tržište je izašla 2009. godine, a od tada do danas vinarija Degrassi svake je godine predstavila novu baznu berbu ovog vina, dvije Riserve koje nastaju u specifičnim klimatskim uvjetima te tri specijala iz iznimnih godina. Svaka ta etiketa kupaža je malvazije, chardonnayja, viogniera i sauvignon blanca – internacionalna, ali istovremeno autentična zbog specifičnog terroira vinograda na brežuljcima oko Buja.

Mali prinosi na starijim nasadima malvazije s položaja Bomarchese i chardonnayja s položaja Ferné daju snažniju strukturu, bogatstvo i zrelost aromatike i okusa uz izraženiji utjecaj terroira. Mladi vinogradi na Contarinima sorti viognier i sauvignon blanc daju svježinu i poletnost kupaži. Balans mladosti i iskustva stvaraju sklad koji se očituje u eleganciji i pitkosti naših kupaža“, istaknuli su Moreno Degrassi i Alen Matelić tijekom kušanja.

Terre bianche, odnosno bijela zemlja alkalna su, karbonatna tla na flišu ili tašelu s inkluzijama kalcita; duboka, ocjedita tla, koja imaju dobar kapacitet zadržavanja vlage. Kalcij tom tlu daje čvrstoću koja se kasnije preslikava na grožđe, odnosno vino. Povoljna vlažnost i ocjeditost kroz cijelu godinu i velika dubina tla, omogućuju dobar i dubok razvoj korijena, što povoljno utječe na izvlačenje veće količine, raznovrsnost i kompleksnost minerala, posebno kod grožđa starijih loza. Također, bijelo tlo omogućuje zadržavanje veće svježine i nižeg PH, što opet vinu daje stanovitu eleganciju, pitkost i dugovječnost.

Mikroklimu područja Bujštine karakterizira miješanje suhe i hladnije blago kontinentalne s vlažnom i toplom primorskom klimom – topla do vruća ljeta s malo padalina, umjereno hladne relativno suhe zime i umjerene do vlažne jeseni i proljeća. Sjeverozapadni dio Istre uz obilje dugotrajnog sunca ima i povoljnu količinu padalina. Upravo to omogućuje pravilan i neprekinut rast vinove loze s manje nepovoljnog stresa grožđa i vina. Svježije večeri u doba dozrijevanja grožđa povoljno utječe na povećanu količinu aromatike i većem razvoju polifenola u vinu.

Sudionike su, uz Riserve odležane u hrastovim bačvama, posebno oduševili specijali – Limited edition 1 i 2, kupaže četiriju sorti različitih berbi u različitim omjerima, te Passito 2011., raskošno vino nastalo od prosušenih bobica. Upravo su se te tri etikete izdvojile kao iskorak u liniji Terre Bianche Cuvée Blanc te pokazale kompleksnost i prepoznatljivost terroira i potpisa Degrassi.

Vertikalnim kušanjem bijelih kupaža vinarija Degrassi predstavila je ukupnost specifičnosti terroira i klimatskih uvjeta pojedinih godina, ali i pokazala predanosti stvaranju vrhunskih vina te vješto prepoznavanje potencijala svake berbe.