Večer vinarije Degrassi u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino&Vino

Vina vinarije Degrassi poznatog istraskog vinara Morena Degrassija predstavljena su u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino&Vino u sklopu redovnih vinsko-gastronomskih večeri koje se odvijaju u ugodnom ambijentu u staroj zagrebačkoj jezgri.

Stoljetni interijer bio je odlična kulisa za predstavljanje šest vrhunskih etiketa s najboljih istarskih vinogradarskih pozicija. Predstavljanje svake etikete pratio je pomno isplaniran i vrhunski usklađen slijed jela koji je obogatio gastronomski doživljaj, a svako vino predstavio u punom potencijalu. Moreno Degrassi oduševio je uzvanike predstavljajući na posvećen, zanimljiv i duhovit način vinariju Degrassi, položaje vinograda, karakteristike istarske zemlje te svoje beskompromisno traganje za novim, savršenim vinom. Diskusija i razmjena informacija do vrhunca je došla kad se otvorila tema kupaža, to jest cuvéa po čemu je Moreno Degrassi posebno poznat i cijenjen. Uz Morena, uzvanike je u svijet istarskih i svjetskih sorti znalački uvela i prof. Marija Vukelić iz Abecede FINIH zalogaja, autorica projekta Vinska srijeda.

Predstavljeni su pjenušac Ferné Blanc de Blanc 2018., Malvazija Bomarchese Riserva 2015., Syrah Contarini Riserva 2012., Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013. i Terre Bianche Cuvée Blanc Limited Edition 1. Na večeri je premijerno predstavljena i nova etiketa – Degrassi Chardonnay Ferné Riserva 2019.

Chardonnay je, nakon Malvazije, druga najzastupljenija sorta u vinogradima vinarije Degrassi, a uzgaja se na bijeloj zemlji – Terre Bianche – na Bujštini iznad doline Ferné, gdje je mikroklima idealna za stvaranje vina osebujne aromatičnosti. Raskoš i elegancija Chardonnaya s ovog položaja predstavljeni su u pjenušcu Degrassi Ferné Blanc de Blanc 2018., kao i u novoj etiketi – Degrassi Chardonnay Ferné Riserva 2019. „Chardonnay Ferné Riserva nešto je kasnija berba, a odležavanjem godinu dana u hrastovim bačvama vino je dobilo vrlo lijepu, harmoničnu strukturu“, objašnjava Moreno Degrassi koji je među prvim vinarima u Istri počeo uzgajati ovu sortu, 1996. godine.

Jedan od šest favorita večeri bio je i Degrassi Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013., kupaža čak sedam crnih sorti s bijele istarske zemlje. Ovu kupažu karakterizira elegantna aromatičnost te pun i snažan okus uz jasne voćne arome koji su zaokruženi dozrijevanjem u hrastovim bačvama dvije godine, odležavanjem u velikoj bačvi godinu dana te sazrijevanjem u boci šest mjeseci. „Ovo je za mene još uvijek maldo vino. Vjerujem da može još puno duže stajati u boci i da lijepe voćne arome koje se sad osjete, mogu biti i još užitnije“, istaknuo je Moreno Degrassi koji je prve crne kupaže napravio 1997. godine, a bijele 2009. što ga čini jednim od začetnika kupaža u hrvatskom vinarstvu.

Večer je zaključilo kušanje još jedne originalne kupaže – Degrassi Terre Bianche Cuvée Blanc Limited edition 1 od pet različitih sorti i četiri godišta koje ovo vino čine kompleksnim i vrlo dobro uravnoteženim.

 

Fotografije: Julio Frangen