Vinarija Veralda predstavlja Pét Nat 2021.

Nakon izvrsno prihvaćenog prvog Pét Nata od Terana, Vinarija Veralda predstavlja novo limitirano izdanje Veralda Pét Nat 2021., prirodni pjenušac izražene osobnosti nastao od Terana, njegovanog prema ekološkim načelima na najboljim pozicijama Bujskih brežuljaka.

Pét Nat ili pétillant naturel (franc. prirodna pjenušavost) metoda je iz 16. stoljeća kojom se prirodnim postupcima uz minimalnu intervenciju vinara dobiva lagano pjenušavo vino. Za Pét Nat ključni su osjetljivost vinara, izbor pravog vremena te vješt proračun i procjena daljnjeg fermentacijskog postupka u boci.

Pét Nat matoda nastala je u vrijeme kada su prve staklene boce ulazile u modu, a vinari su ih punili fermentirajućim vinima, što je rezultiralo pjenom i osvježavajućim mjehurićima nakon otvaranja – ako boce prije toga nisu pukle. Stoga ne čudi činjenica da su vina proizvedena ovom metodom bila rijetka i dragocjena te da su stekla veliku popularnost. Otvaranje boce pétillant naturel bila je privilegija koja je dugo bila rezervirana samo za kraljeve“, objašnjavaju iz Vinarije Veralda.

Ljubitelji vina prepoznali su jedinstven pristup i izvorne prirodne okuse koje daje ova metoda. S jedne strane Pét Nat je tehnički izazov vinarima, a s druge strane prepoznavanje ukusa nove, moderne i urbane generacije kupaca – jer upravo oni željni eksperimentiranja, mlađi i urbani kupci s afinitetom prema prirodnom vinu cijene prirodnu pjenušavu alternativu. Posebnosti Veralda Pét Nata prihvatili su znalci koji jako dobro poznaju vino, imaju sve veće zahtjeve te vole inovacije i originalnost.

Veralda Pét Nat 2021. stilski je dotjerano, originalno i autentično vino – bogate i trajne pjene, mnogobrojnih mjehurića, boje jagode, lagano zamućeno, što je i očekivano, s obzirom je fermentacija završila u boci. Rustikalan, osvježavajuć, pun okus na ocijeđeni grožđani sok ili poput jabuke Granny te dug aftertaste s izuzetnom svježinom, omogućuju svestranost u gastronomskom sljubljivanju.

Veralda Pét Nat 2021. može se poslužiti dobro ohlađen na 6 °C kao aperitiv zbog svoje svježine i aromatičnog intenziteta, uz namirnice kao što su riba, plodovi mora, pizza pa čak i uz deserte. Mi predlažemo da ovu jesen Pét Nat kušate uz vruće kestene“, dodaju iz Veralde.

Autentičnost mirisa i okusa koju možete doživjeti tijekom fermentacije, sada je moguće ponoviti otvaranjem Veralda Pét Nata 2021. koji izvrsno izražava sortnu voćnost i svježinu Terana.Upravo zbog te svježine vino može trajati dugo u boci i nakon par godina će još uvijek biti svježe i energično. Ovaj prirodni pjenušac predstavlja novo lice Terana, lepršavo i voćno, a onima koji ga kušaju nudi povratak prirodi i rustikalne okuse koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnima – od otvaranja butelje do zadnje kapi.

Prirodni pjenušac Pét Nat od Terana prvi put predstavljen 2020. godine, jedna je u nizu inovacija Vinarije Veralda, uz prvi istarski rosé i pjenušac od Terana. Ekološka proizvodnja, inovativni pristup i razvoj autohtonih istarskih sorti Veraldin su put stvaranju originalnih vina prepoznatljiva stila.