Vino kao inspiracija za novo putovanje u Podravinu i Slavoniju

Slatki početak manifestacije Slavonija i Podravina wine not?! nastavlja se nedjeljnom biciklijadom u virovitičkom kraju i ekskluzivnim degustacijama na kojima će se predstaviti neočekivano bogat svijet vina Virovitičko-podravske županije.

Zucker kommt zuletzt, ali ne i u ovoj priči. Tu je posve neočekivano došao na početak i najavio sjajan vinski mjesec u Virovitičko-podravskoj županiji.

Wine not?, retorički se zapitala poznata enologica i sommelierka Ivana Nemet, ambasadorica jedinstvenog vinskog koncepta kojeg je osmislila TZ Virovitičko-podravske županije u suradnji s Turističkim zajednicama Virovitice, Orahovice, Pitomače i Čačinaca.

Na prvoj vinskoj degustaciji u jedinstvenom ambijentu Dvorca Janković prošlog vikenda Ivana je sljubila dva predikata i jedno specijalno vino s preukusnim slasticama nagrađivane slastičarke Sandre Jadek. Silvanac zeleni izborne berbe i Graševina ledeno vino, oba iz PP Orahovice i istog 2011. godišta te intrigantan i sladak, ali za kontinent netipičan Cuvee crni od prosušenog grožđa iz 2020. vinarije Apolitico iz Rezovca, jednostavno su oduševili i one koji nisu ljubitelji slatkih vina.

„Ovo je naš mali korak u veliki svijet vina Slavonije i Podravine i uistinu ga želimo napraviti na najbolji mogući način, a slađe od ovoga nije moglo. Iako vina podliježu mnogim pravilima, tamo gdje je samo želja za užitkom istaknuta, potrebno je prekršiti neka pravila, zato smo i otvorili vinski mjesec pričom o slatkim vinima“, istaknula je Ivana Nemet koja će do 25. listopada kao voditeljica svih degustacija vinoljupcima otkriti neočekivano bogat vinski svijet Podravine i Slavonije.

Već u nedjelju, 12. rujna, održava se vinska biciklijada „Virovitičkim vidicima“ koja spaja aktivni odmor u prirodi i hedonizam. Festival se nastavlja 17. rujna s Večeri poezije i vina u rodnoj kući Petra Preradovića u Grabrovnici, 18. rujna organizira se Piknik na planini u Park šumi Jankovac, ekskluzivan vinski mjesec završava 25. rujna Wine&Run vinskim maratonom u Orahovici.

„Broj mjesta je ograničen, cijena ulaznica za svako vinsko događanje je 70 kuna, a sudeći po interesu naša će vinska manifestacija prerasti u lijepu tradiciju. Kvalitetom vina naše vinarije to i zaslužuju“, poručuje Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije.

 

 

Foto: Matija Turkalj