BBC objavio prekrasnu reportažu o KVARNERU I OTOKU LOŠINJU

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Turističke zajednice Kvarnera i novinarke Kristin Vukovic, ugledni britanski portal BBC Travel objavio je prekrasnu reportažu o Kvarneru i otoku Lošinj kao mjestima gdje se oduvijek „dolazilo po zdravlje“. Portal BBC Travel ima više od tri milijuna pratitelja na društvenim mrežama, a sam značaj BBC-ja kao  vodećeg svjetskog javnog servisa ne treba ne treba posebno isticati.

Autorica teksta „Hrvatski iskonski otok wellnessa“, novinarka Vukovic, njujorška je dopisnica BBC Travela, u više je navrata boravila na Kvarneru i vrlo dobro poznaje raznolikost ponude i blagodati koje ova regija pruža.

Novinarka se u reportaži  usredotočila na povijest i razvoj zdravstvenog turizma na Kvarneru naglašavajući jedinstvene klimatske uvjete otoka Lošinja, njegove brojne zdravstvene beneficije, posebno povezane s zdravljem dišnih puteva. Otok Lošinj ima jedinstvenu kombinaciju čistoga zraka zasićenog česticama morske soli i esencijalnih ulja te optimalne vlažnosti i temperature i time pruža „aromaterapiju“ na otvorenom.

U tekstu se također spominju i posjete članova dinastije Habsburg, što je pridonijelo stjecanju slave otoka Lošinja kao “otoka wellnessa i vitalnosti”.

Nezaobilazni dio posvećen je i „Kvarner Efektu“ – procesu koji zahvaljujući posebnoj mikroklimi Kvarnera pruža prirodno ozdravljenje. Odlična kvaliteta zraka, aerosol iz morskog zraka i visoke koncentracije soli u Jadranskom moru čine Kvarner vrhunskim okruženjem koje pogoduje zdravlju i koje je oduvijek, a posebno u ovim „Korona okolnostima“ od iznimnog značaja.

Cijeli putopisni tekst popraćen je nizom prelijepih fotografija Lošinja i Kvarnera koje ostavljaju bez daha i pozivaju na nezaboravni odmor koji pruža regija Kvarner.

Radove novinarke Vukovic, osim BBC Travel-a, objavljuje  i The New York Times te još cijeli niz ostalih publikacija specijaliziranih za putovanja i zdravstveni turizam. Osim toga Kristin Vukovic radila je i kao reporterka  renomiranog magazina Condé Nast Traveler, surađivala sa američkim luksuznim lifestyle magazinom Jetsetter, bila je istraživačica u InStyleu i Vogueu, izvršna je urednica American Spa Magazina… U Hrvatskoj je 2017. godine osvojila nagradu Zlatna Penkala koja se dodjeljuje inozemnim novinarima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji, a prošle godine osvojila je i prvo mjesto u natjecanju Društva američkih putopisaca (Society of American Travel Writers)  sa tekstom o „dalmatinskoj fjaci“ objavljenim na BBC Travel-u.

„Promocija Kvarnera na svjetski poznatom BBC Travel  portalu od izuzetnog je značaja i nadamo se  da će dodatno potaknuti turiste na dolazak u hrvatsku koljevku zdravstvenog turizma – Kvarner. Ova reportaža rezultat je višegodišnje suradnje s novinarkom Vukovic i kontinuiranog rada na promociji Kvarnera.

Cilj nam je nastaviti u tom smjeru te konstantnim podizanjem kvalitete i ponude privlačiti goste svojom autohtonim doživljajem, netaknutom i očuvanom prirodom, tradicijom i domaćinskim ugođajem, stvarajući uvijek nove teme i motive za promociju Kvarnera. Na Kvarneru u je srpnju ostvareno gotovo 70% turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje lani, što Kvarner svrstava u vrh primorskih regija s najvećim turističkim prometom. Regija Kvarner nikad nije težila postati destinacijom za masovni turizam i time su stvoreni uvjeti da se u novonastalim okolnostima gosti na Kvarneru osjećaju sigurnima i rado i redovito posjećuju kvarnerske destinacije,“ istaknula je direktorica Turističke zajednice Kvarnera, dr.sc. Irena Peršić Živadinov.