20. TJEDAN RESTORANA menui po 100 kuna, Kvarner i Istra nezainteresirani

Jubilarni, 20. Tjedna restorana Hrvatske – gastro manifestacija čiji je najvažniji cilj približiti autorsku gastronomiju velikom broju ljudi  za što se maksimalno snižavaju cijene menua, svoje će odgođeno izdanje imati od petka 12. do nedjelje 21. lipnja. Kako je poznato, riječ je o manifestaciji koja ima svoja dva godišnja izdanja, proljetno i jesensko – pa su tako lani 18. i 19. izdanje održani u ožujku i listopadu. Ove se  godine proljetno izdanje moralo odgoditi zbog epidemije koronavirusa. Novi je termin određen u lipnju, što se inče izbjegavalo zbog turističke sezone. Kako nje ove godine nema, barem ne u obimu na koji smo navikli, našlo se mjesta za “rezervni” termin Tjedna restorana. Mada, da budemo iskreni, nismo sigurni koliko turistička sezona smeta Tjednu s obzirom da mu se u pravilu ne javljaju restorani s Kvarnera i iz Istre. Ovo, 20. izdanje  ima samo jedan restoran s Kvarnera, riječku Cantinu, dok iz Istre ide njih pet, ali i, zanimljivo, Amfiteatar Deniza Zembe kao i Vela Nera čiji je neodoljivi šarm stvorio vrhunski chef Dušan Černjul. Goleme većina od njih 74 koliko ih participira ove godine dolazi iz Zagreba te šireg okruženja hrvatske metropole, mada tu je i 15 dalmatinskih, skoro isključivo splitskih, restorana.

Ono što je najvažnije: cijena menua po osobi je 100 ili 125 kuna, u što često ide i čaša vina. Premali je to iznos, kako tvrde restorateri s najrazvijenijih područja, da bi se moglo gostu ponuditi kvalitetu.  I dok bi se prijašnjih godina s tom njihovom konstatacijom možda još i mogli složiti, ove godine to baš i ne “drži vodu”. Restorani su i na Kvarneru prazni, možda im je baš Tjedan restorana mogao biti ona tako potrebna injekcija povratka u život.

Sedamdeset i četiri restorana provjerene kvalitete potrudit će se da punih 10 dana nude 670 predjela, glavnih jela i deserta, uz uključenu čašu vina ili aperitiv. Jelovnici svih restorana sudionika manifestacije objavljeni su na web stranici Tjedna restorana http://www.tjedanrestorana.com”>http://www.tjedanrestorana.com

Sedamdeset i četiri restorana sudionika koji zadovoljavaju stroge kriterije organizatora u navedenom razdoblju gostima nude posebno osmišljene jelovnike. Svaki jelovnik je slijed od tri jela (predjelo, glavno jelo i desert) po fiksnoj cijeni od 100/125 kn. Većina restorana u ponudu uključuje aperitiv ili čašu vina. Vrijednost ponuđenih jela u redovitoj je ponudi minimalno 50% veća.  Manifestacija Tjedan restorana inspirirana je sličnim akcijama koje se održavaju u svjetskim metropolama poput New Yorka i Londona, čiji cilj je omogućiti što većem broju građana posjet restoranima, promocija restoranske kulture, poticanje interakcije ugostitelja i posjetitelja restorana te oživljavanje gastro scene Hrvatske.