NOVA GASTRONOMSKA KARTA HRVATSKE apsolutna prevlast jadranskih županija i Zagreba

Nevjerojatno je da u EPK Rijeci  ili Puli, gradovima u čijim županijama ima pregršt Michelinovih restorana, nema baš ni jednog takvog gastro hrama

Nakon što je Michelin objavio nove hrvatske restorane  s njegovom zvjezdicom, a poznato je kako su to novaljski Boškinac i korčulanski LD Terrace, izloženi su i svi oni koji nose preporuku najpoznatijeg gastronomskog vodiča na svijetu. Ponajprije, Hrvatska mora uistinu biti ponosna što se u njoj od petka 28. veljače nalazi čak 70 restorana s Michelinovom oznakom. Njih sedam ima zvjezdicu, ostali neku od preporuka. Kad je zvjezdica u pitanju, razvija se jadranska priča, i to prema njegovom jugu.

Uz Dubrovnik, ta  je županija dobila još jednu zvijezdu – LD Terrace u Korčuli. Trud i imaginacija Marka Gajskog dali su ploda tako da je taj zanimljiviji i jako lijepi jadranski otok dobio i zasluženo gastronomsko priznaje. A da je Michelin ove godine posebno volio otoke pokazuje i Michelinova zvjezdica Boškincu. Iako smo ju prognozirali još lani, nije se dogodila. Dobio je zbog toga Boris Šuljić dodatnu snagu i inat, preuredio hotel i krajem travnja predstavio novi menu. Matija Bregeš je bio maestralan tako da greške nije moglo biti. Ono što svakako dodatno veseli je i činjenica da su svi hrvatski restorani s Michelinovom zvjezdicom sačuvali taj status.Kad smo pak  u zoni preporuke, pribrajajući i restorane sa zvjezdicom –  15 ih je u Istri, jednako toliko u Zagrebu. S obzirom da je i Liburnija geografski Istra, najveći hrvatski poluotok ima čak 18 takvih restorana.

Odlično funkcionira i Dubrovačko-neretvanska županija koja je skupila 15 restorana, a gledamo li Dalmaciju kao cjelinu, više od 25 restorana.Veseli da su na karti i mjesta poput Krapine, Velike Gorice, Varaždina ili pak dva s krajnjeg istoka Hrvatske –  Osijek  i Ilok.Ipak, ili na žalost, kad se izuzme Zagreb kontinentalni dio Hrvatske ima svega sedam restorana koji nose Michelinovu preporuku.

I još jedna skoro pa nevjerojatna spoznaja: urbana gastronomija …. silno manjkava! Ne u Zagrebu ili Dubrovniku koji ima na listi 12 restorana, pa ne ni u Splitu gdje ih je pet, ali nevjerojatno je da u Rijeci i Puli, gradovima u čijim županijama ima pregršt Michelinovih restorana, nema baš ni jednog takvog gastro hrama! K tome Rijeka je – europska prijestolnica kulture. U koju se očigledno ne ubraja – gastronomska kultura. Po jedan je samo restoran u Šibeniku i Zadru ili Osijeku, dok na prostorima središnje Hrvatske, Karlovac i Sisak – baš ništa. Kao ni na plitvičkom području gdje također prolazi nekoliko milijuna turista.

Karta pokazuje veliki napredak, ali čini nam se kako je još uvijek previše sivih zona. Ali to je već pitanje koje moraju rješavati nadležne institucije. Kako one povezane uz turizam, tako i one uz fiskalnu politiku.