OKUPLJANJE JRE SCENE U DUBRAVKINOM PUTU – Marina Gaši nova predsjednica, bogat program događanja

Tradicionalno, prvo godišnje okupljanje JRE chefova, kao i tvrtki koje su implementirane u rad najznačajnije hrvatske udruge restoratera, održano je u zagrebačkom Dubravkinom putu. Sam početak je bio radni jer su svoj trogodišnji mandat, na opće odobravanje okupljenih, okončali predsjednik Teo Fernetich i njegov rizničar Rudolf Štefan. A s jednakom aklamacijom pozdravljeno je i predstavljanje novog čelništva Odbora JRE. Na njegovom će čelu u sljedećem mandatu biti Marina Gaši, potpredsjednik je Vjeko Bašić, dok je Borisu Šuljiću pripala uloga rizničara. Fernetich i Štefan su dobili i vrlo korisne darove, svaki po set profesionalnih, personaliziranih noževa.

Irina Ban, tajnica JRE Hrvatska predstavila je nacionalni vodič JRE Croatia 2020 kao i velik broj projekata koji slijede ove godine.

– Prvo i najvažnije za budućnost ugostiteljske scene, naša će nova predsjednica Marina Gaši 3. ožujka opatijskoj Ugostiteljskoj školi isporučiti posebni uređaj koji omogućava izobrazbu u novim tehnikama kuhanja. Uređaj je nabavljen sredstvima prikupljenim na našem fantastičnom godišnjem okupljanju u riječkoj ribarnici u studenom. Također, ove nas godine očekuje i osam tematskih radionica u Zagrebu i Splitu na kojima kuhaju JRE chefovi, istaknula je Ban. Ono što također budi veliko zanimanje edukativni je projekt na Pagu – How We Cooked the Island – posvećen skupljanju ljekovitog i aromatičnog bilja te njegovu iskoristivost u kuhanju, a predviđen je od u drugoj polovici travnja. JRE za mlade 2020 – projekt je namijenjen gostima mlađim od 25 godina, Chefs at Sea 2020 – internacionalni projekt koji treću godinu za redom dovodi gostujuće chefove u domaće JRE restorane predviđen je za lipanj te na kraju ono što privlači najveću pažnju javnosti – Talent & Passion 2020 za koji se još uvijek taji sadržaj kao i mjesto održavanja. Ali ne i činjenica, kako je istaknula Ban, da će biti – neponovljiv.

Susretu u Dubravkinom putu prisustvovali su i Tedi Chiavalon kao i Antonela i Gianfranco Kozlović jer su chefovi su odabrali JRE Chiavalon ekstra djevičansko ulje, berba 2019, kao i JRE Malvazije Kozlović, 2016, limitirana edicija odležane malvazije koji će biti njihovo “kućno” ulje i vino. Točnije bit će dostupni samo u JRE restoranima i vinariji Kozlović.

S obzirom da je na JRE meetingu bio i Boris Gržin, vlasnik tvrtke Nikas, jasno je kako će se i iz tog izbora, a riječ je o skoro trideset istaknutih prehrambenih globalno priznatih brendova, dio preslikati u JRE poslovanju. S obzirom da se u ovom slučaju radilo o okupljanju gastronomske scene, sa svih strana pa tako i novinarske, kreativni tim Dubravkinog puta potrudio se za posebnu ponudu hrane i pića. Osmislili su brunch čiji su sastojak bila isključivo autohtona jela Zagreba i njegove regije. Pojetitelji su tako mogli uživati u čvarcima, šunki pečenoj u kruhu, velikom broju salama i sušenih šunki, namazima od špeka, dok je sa slatke strane oduševljenje izazvala – buhtla. Jednostavni kolač od dizang tijesta s domaćim pekmezom od šljiva.

Iako nije bilo posebno istaknuto, na taj je način i cjelokupna JRE scena, 15 restorana smještenih istina pretežito u jadranskim županijama najavila svoj trajni smjer – samo prirodno, izvorno, domaće. Pravac je to s kojim će se nastaviti u afirmiranju specifične hrvatske gastro scene, borba da i domaća gastronomija zasluži posebno prepoznatljivo mjesto na velikoj karti svjetskih kuhinja.