KRENUO GASTRO MARKAT PULA Gina – pašta s pečatom radića

U ponedjeljak  je počeo prvi u nizu od sedam gastronomsko-edukacijskih događaja,  GASTRO MARKAT na 1. katu pulske tržnice u edukacijskoj kuhinji KEYQ+ GASTRO PUNKT. Svoja je umijeća u kužini pokazao chef Maksimilian Bergić Zigante iz restorana Gina iz Pule. On se predstavio pripremom jela Pašta s kobasicama i crvenim radićem koje oduševilo bojama, okusima i mirisima. Jelo je u biti vrlo jednostavno za pripremu. To je i bio cilj realizacije serije gastronomsko-edukacijskih događaja GASTRO MARKAT – da se lokalni ugostitelji predstave, ali i da posjetitelji, pa zatim i gledatelji TV NOVE, dobiju ideju o pripremi jednostavnog lokalnog jela s autohtonim namirnicama. Od 10 do 11 sati prošećite ponedjeljkom na 1. kat pulske tržnice te pokupite ideju za vaš ručak ili večeru s domaćim autohtonim namirnicama i vrhunskim guštima. U nastavku stoga donosimo cijeli recept jela koje je danas pripremano.

Pašta s istarskim kobasicama i crvenim radićem
Potrebne namirnice: 

400 g domaćih istarskih kobasica prosušenih
100 g crvenog radića
1dl pasate (rajčica za kuhanje)
0,5 dcl vrnja (može ali i ne mora biti u receptu)
0,5 dcl bijelog vina
1 režanj češnjaka
500 g pašte
sol, papar i malo maslinovog ulja.
Kobasice treba usitniti da smjesa izgleda malo grublja od uobičajenog mljevenog mesa. Radić oprati i usitniti na malo veće komade kako se ne bi raspali prilikom termičke obrade. Češnjak usitniti u što manje komadiće. U duboku tavu uliti malo maslinovog ulja. Kad se ulje zagrije, dodati usitnjene kobasice, sol i papar te pržiti dok ne dobiju boju (cca. 5 min), a zatim zaliti s vinom. Nakon toga dodati crveni radić i češnjak. Miješati dok se radić ne počne polako raspadati (cca. 2 min). Dodati pasatu, promiješati i dodati malo vrhnja za kuhanje (nije nužno). U tavi sa šugom dodati paštu koja se kuhala u slanoj vodi. Promiješati i po želji dodati još malo naribanog sira.

Manifestacija će se održavati svakog ponedjeljka do 30. ožujka, a ideja je nastala u suradnji i organizaciji Tržnice Pula, Udruženja obrtnika Pule, TZG Pule, Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i TV NOVE.  Od lokalnih ugostitelja sudjelovat će još: El Pulari Pula, Kažun Pula, Škuža Pješčana Uvala, Bodulka Šišan, Caruso Pula i Vodnjanka iz Vodnjana.