PREDBOŽIĆNO VINO & KINO – Enjingi i Rizman

Predbožićno Vino & Kino – Enjingi s dvije premijere, novi Rizmani, vrhunski Gligora sirevi i puno dobrih filmova

Ekološka hrvatska vina, fenomenalni sirevi iz Kolana na Pagu, puno dobro raspoloženih ljudi u crvenim odijelima, blagdanska dekoracija oko nas, fini zalogaji i nekoliko božićnih filmskih klasika (Ljubav zapravo, Luda božićna zvona, Kako je Grinch ukrao Božić, Divan život i Umri muški) po izboru filmskog znalca Martina Milinkovića.

Bila je to receptura za uspješan završetak 2019. godine u organizaciji ekipe Vina & Kina. Bila je to prilika da se uz vinske novitete predstavi i jedan novi film, onaj koji trenutno ruši sve rekorde gledanosti u kinima : Jumanji: iduća razina.

Predbožićno izdanje ovog „feel-good“ događanja uz brojnu publiku održalo se u zagrebačkom Egoist baru Cvjetno, Veslačka 17, koji sve više postaje utočište za vinski predah u zapadnom dijelu gradu.

Večer je započela s Rizmanovim Roséom Rusula 2018., sjajnim vinom od plavca malog uz dodatak 10% syraha. „Kakav je ovo ulaz!“, uzviknuo je sommelier Siniša Škaberna vidno oduševljen roséom koji dolazi iz južne Dalmacije s položaja Komarna na kojemu obitelj Rizman ekološki uzgaja grožđe za svoja vina.

Drugo vino, čija je to bila ujedno i premijera, potpisuje velikan hrvatskog vinarstva Ivan Enjingi. Da, njegova Graševina 2017. tek sad je stigla na police. Njezino vrijeme upravo dolazi, baš u vrijeme Došašća,  i trajat će od 3-6 godina koliko dozrijeva ovo vino.  „Kada je potpuno zrelo miriše na bagremov med“, objasnio nam, sav u elementu, sommelier Siniša Škaberna.

Treće vino, također premijera, Venje bijelo 2010, vinarstvo Enjingi. Vino s istoimenog položaja u kutjevačkom vinogorju svom je tvorcu, ali i hrvatskom vinarstvu priskrbilo još davne 1998. titulu Decantera za najbolje bijelo vino na svijetu. Također, izvrstan „tajming“ za vino koje ima sve okuse Božića – med, žuto voće, žele od dunje, miris latica ruže u tragovima. Vino je moćno, toplo, sočno i kompleksno.

Četvrto vino ima ozbiljan broj sljedbenika. Rizmanov Tribidrag 2017. je nakon 10 mjeseci u bačvama i 6 mjeseci u boci upravo stigao na police. Note zrelih tamnih šljiva, smokava, tamne čokolade i primamljivih začina izvrsno su se sljubile sa sirevima paške sirane Gligora – Žigljenom iz komine višnje maraske koji je još 2011. okićen zlatom na Word Cheese Awardu te iznenađenjem večeri koje je stiglo u obliku kozjeg sira s tartufima, također Gligora. Mali trokut sira, a velika gozba za nepce.

Večer je zaključio u velikom stilu jedan Rizman Primus 2016. On je, također, novost na tržištu. Pravi predstavnik onoga što moderan plavac jest: voćnost, fini tanini, odlučni karakter s nježnim dodirom baršuna.

Vino koje nosi u sebi terroir, vino koje se okreće na polici i sprema za posebnu priliku. Ima ovaj Primus itekakav potencijal.  Uz svako vino iz kuhinje Egoist bara pripremili su po jedan lijepi slijed zalogaja, ali pravo iznenađenje čekalo nas je na kraju večeri.

Rizman maslinovo ulje Intenzivno, berba 2019. , ostavilo nas je bez teksta. Kupaža oblice 80% i levantinke 20% bila je spektakl za nepce. Srednje intenzivne gorčine i pikantnosti s dodirom badema i banane savršeno se sljubilo s bezglutenskom čokoladnom kockom koja se jednostavno topila u ustima.

Došlo se do kraja jedne lijepe večeri. Otopio se kolač, popilo se vino, ostale su prazne čaše, prazni stolovi i prazni tanjuri, ali srca…srca su nam bila puna. Spremni smo dočekati Božić i godinu Novu!