Portret OLGE VISINTIN

Olga Visintin ukazala mi se kao savršena osoba za početak serije prikaza na televiziji u emisiji Klub 7 o izuzetnim mladim ženama koje će odrediti budućnost eno-gastro scene u Hrvatskoj. Sasvim sam iskren kada sam ustvrdio bi općenito razdoblje matrijarhata u gastonomiji na globalnoj razini svima koristilo, od ekologije do okusa i ukusa na tanjuru i čašama. No to je velika i važna priča, nažalost još uvijek više utopijska nego realna. Žene neće prevladati na ovoj sceni, barem ne uskoro, ali će ostaviti sve veći i dublji trag, u to sam siguran. Upravo mi poznanstvo s Olgom čini to uvjerenje čvrstim.

U veljači ove godine Olga je napunila 22 godine. Upoznao sam nekoliko iznimnih žena vodenjaka, no ne bih ovom prigodom skretao u astrološke vode. Jasne, evidentne činjenice u Olginom su slučaju dovoljno impresivne. Kada se kaže da se “rodila u vinogradu” to nije veliko pretjerivanje. Bila je još curica kada ju je otac Luciano morao odgovarati od želje da sjedne za upravljač traktora. Mnogi roditelji moraju uložiti dosta truda kako bi djecu nagovorili da nastave obiteljsku poslovnu tradiciju. U Olginom slučaju bilo je suprotno. Kada ne bi bila u vinogradu mogli ste ju naći u vinariji Veralda. Samo bi ju sportovi, skijališta i akvatoriji, nakratko odvratili od vinske priče. Sport je, pak, snažio njezin sportski duh, želju za fair i poštenim nadmetanjem. A ciljevi su zaista veliki. U Istri je začet hrvatski vinski preporod početkom devedesetih, kada se nije ni rodila. Olga ima priliku da svojim vinifikacijama otvori mjesto istarskim i hrvatskim vinima na samom vrhu globalnog vinarstva. Prva značajna međunarodna priznanja vinima Veralda već su tu, Olga je sudjelovala u kreaciji.

Mlada enologinja već sada ima iza sebe važne epizode obrazovanja u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj. To nije dovoljno, smatra. Ugled njemačkih sveučilišta ogroman je i Olga želi zaokružiti svoje znanje neposrednim uvidom u takozvanu njemačku vinsku školu, po mnogima apsoltno najcjenjeniju.

Ovih nekoliko skica za Olgin portret moglo bi ostaviti dojam kako se radi o proračunatoj osobi potpuno fokusiranoj na karijeru. Sasvim suprotno. Olga je toplo biće, što je lako dokaziva tvrdnja čim se vidi njezina briga i ljubav prema mlađemu bratu. Njezin dečko, pak, mladi je vrlo simpatični i inteligentni Talijan, kolega iz struke. U njihovu ljubav utkana je sasvim prirodno i ljubav prema vinu.

Navodim ovih nekoliko privatnih detalja iz Olgina života ne zbog medijske pretjerane znatiželje i petljanja u intimne sfere. Vrhunska vina uvijek su odraz karaktera vinara. U Olginom slučaju vina koja će sve više i sve samostalnije kreirati biti će odraz optimalnih položaja vinograda uz obiteljsku vinariju, dobro opremljene vinarije, rastuće Olgine stručne ekspertize i njezinog izuzetnog karaktera.

 

Piše: Rene Bakalović