KAŠTEL SIKULI – NOVI POŠIP U GRADU

Sjećanje me vodi na davne godine kada je Ivica Milan sa Korčule donio prve nasade pošipa i zasadio ih na svoje imanje. Danas, u novija vremena, imamo puno vina i priča iz tog kraja.
Na ulazu u 2019 godinu na tržištu se pojavljuje i Pošip Sikuli iz obiteljskih vinograda Ivice Kovačevića.
Na blagoj uzvisini Mali Biac, nadmorske visine svega sto metara, vinograd obradjuje isključivo obitelj uz pomoć prijatelja u vrijeme berbe.
Iako je vinograd starosti jedanaest godina prva vlastita proizvodnja događa se tek sa berbom 2018. i to isključivo od sorte Pošip. Naime, dosadašnjih godina obitelj je proizvodila grožđe koje je prodavala drugim vinarijama.
Početkom 2018. godine Kovačevići donose odluku o pokretanju postupka dobivanja dozvole za izgradnju male vinarije sa kušaonicom unutar samog vinograda, a uz vinariju planirana je i izgradnja “vile” koja bi bila u funkciji agroturizma. Stoga je logična odluka bila započeti i sa vlastitom preradom svoga grozdja za sada još u malom obiteljskom podrumu u Sinju. Iako su se odlučili da prve godine etiketa bude samo Pošip uskoro će nas iznenaditi i sa Crljenkom.
Samom imanju kao i vinu dali su ime Kaštel Sikuli prema imenu Antičkog  naselja iz drugog stoljeća pije Krista koje se nalazili u neposrednoj blizini vinograda na području današnjeg naselja Resnik.
Naselje Sikuli poznato je upravo po velikom nalazištu amfora i čaša za vino što svjedoči o dugoj tradiciji uzgoja vinove loze i ispijanju vina na ovim prostorima. Sam naziv vina tako povezuje u jedno Kaštela i staro naselje Sikuli upravo po onom po čemu su i jedno i drugo bili nekada dobro poznati po proizvodnji kvalitetnog grožđa i izvrsnog vina.
Predstavljanjem na tržištu svog prvog pošipa iz berbe 2018. itekako su opravdali teroir iz kojeg grozđe dolazi kao i dugogodišnji trud cijele obitelji u vinogradu a u iščekivanju nastavka nove kaštelanske priče ne preostaje nam drugo nego nazdraviti čašom ovog istinskog dragulja.
Piše: Manuela Maras