TENUTA L’IMPOSTINO – životna filozofija toskanskih brda

Kako su sela u okolici Grosseta i dolini Ombrone vrijedna posjeta tako je i proizvodnja odličnih vina još jedan razlog za obilazak čuvenoj Maremmi.

Od vinograda do podruma, u sjajnom okruženju toskanskih brda i stručnjaku i jednostavnom entuzijastu svidjet će se filozofija toga kraja.
U južnom dijelu Toscane,području koje je definirano kao “visoka Maremma” nailazimo na naziv kontroliranog porijekla “Montecucco”.
Upravo je u tom scenariju stvoren izuzetno povoljan kontekst za uzgoj vinove loze i upravo se tu nalazi vinarija L’impostino.
Ime oko kojeg se sve vrti je Patrizia Chiari koja se nakon što je napustila karijeru komercijalnog direktora jedne od najvažnijih dizajnerskih tvrtki vratila na djedovinu i odlučila ponovo udisati zrak kojega se sjećala kao dijete kada ju je djed Giovanni učio voljeti prirodu i zemlju Toscane.
Imanje se nalazi unutar područja Montecucco nedavno otkrivenog teroara koji je privukao pažnju i zanimanje najznačajnijih vinskih kritičara.Njegova blizina poznatog Brunella upućuje na sličnost tamo proizvedenih vina i podsjeća na radoznalost ljubitelja dobre kapljice zbog njegovog položaja na plodnom tlu drevnog vulkana smještenog između Monte Amiatea i Tirenskog mora.
Tenuta L’impostino danas je jedna vrlo uspješna enološka avantura koja se kroz samo nekoliko godina etablirala na svjetskoj vinskoj sceni i od svog osnutka 2000.godine uspjela impresionirati kritičare nizom modernih stilova koji su dobili vrlo važne nagrade na najvažnijim svjetskim natjecanjima poput Decantera i Wine Spectatora.
Njezine arome govore jezikom koji čine Sangiovese, Merlot, Syrah i Petit Verdot a nektari nas prisjećaju na mitove i kulture poput bijelog “Anđeoskog plesa”, posvećenog plesnim figurama drevnih stanovnika Cotton Castlea nadahnutog običajem srednjovjekovnih putnika koji su u Impostu našli svoje dragocjeno utočište.
Piše: Manuela Maras