HLADNO PREŠANI SOKOVI – nema boljeg osvježenja

Nema boljeg osvježenja od čaše hladnog soka za ove tople ljetne dane, a pravo osvježenje krije se u hladno prešanim sokovima.

Hladno ne znači da su hladni, iako je poželjno da jesu, nego da se rade tehnologijom hladnog prešanja voća i povrća.

Ono što predstavlja razliku od konvencionalnih centrifugalnih načina cijeđenja sokova je hidraulični princip pri čemu se pri velikim  pritiskom i usporenim okretajima  istiskuje i do 30% više soka iz voća i povrća a da  pritom ne dolazi do zagrijavanja. Na taj način se sačuva 3-5 puta više vitamina, minerala i enzima koji se znatno više gube pri drugim metodama cijeđenja.

Više topline pri cijeđenju nosi više izgubljenih nutrijenata.

Znatno su ukusniji, finije teksture i duljeg trajanja jer ne dolazi do oksidacije voća.

Posljednjih nekoliko godina hladno prešani sokovi su znatno promijenili pogled na svijet sokova, jer su 100% prirodni, bez aditiva, konzervansa, dodanog šećera i vode i nisu pasterizirani.

U prosjeku je potrebno pola kilograma voća istisnuti da bi se dobilo 250 ml soka čija je koncentracija vitamina i minerala dovoljna da potakne detoks organizma i  podigne razinu energije.

Hladno prešani sokovi ne predstavljaju zamjenu za obrok. Hladno prešani sokovi su jednostavan i ukusan način da unesete malo nutritivne ljubavi u svoj život.

Naš najpopularniji hladno prešani sok „Detox”, koji se sastoji od peršina, đumbira, limuna i Granny Smith jabuke, predstavlja klasični zeleni sok za one koji vole osjetiti snagu povrća, ali i dalje uživaju u ravnoteži okusa koju daje slatki dodir voća. Bogat je vitaminima A i C, željezom i bioflavonoidima.

 

HLADNO PREŠANI SOK „DETOX”

 

Sastojci (za jednu osobu):

 

– šaka svježeg peršina

– 1 limun

– 20 g svježeg đumbira

– 2 – 3 Granny Smith jabuke

 

Priprema:

 

  1. Svježi peršin izrežite na manje dijelove, s obzirom da sadrži vrlo snažna vlakna koja bi mogla zaustaviti rad sokovnika. Limun ogulite tanko (samo žuti dio) i prepolovite, đumbir ne gulite nego samo izrežite na manje dijelove, dok jabuke izrežite na četvrtine odstranjujući samo peteljku.
  2. Pripremljene namirnice naizmjenično stavljajte u sokovnik, kako bi cijeđenje bilo učinkovitije s obzirom tvrdu strukturu đumbira i peršina.
  3. Sok je osvježavajućeg okusa, iznenađujuće pitak i pravo blago za obnavljanje stanica našeg tijela.

 

Piše: Urban Garden

Photo: Foto Luigi