PUTEVIMA VINA – Filip Božić posjetio Goriška Brda

Kada u slobodno vrijeme umjesto Index-a pregledavate  Decanter i ostale portale srodne tematike, onaj jedan slobodan dan u tjednu provodite obilazeći sa obitelji vinarije kako bi što više degustirali i učili od vinara, onda je dosta očito da vam je zanimanje sommelier trajno ucrtano na karti života. Inspiraciju za članak pronašli smo u mladom sommelieru Monte Mulinia, Filipu Božiću i jednodnevnom posjetu Goriških Brda.

Nekada konobar Vikinga u Limskom kanalu, posljednje tri godine  u službi Monte Mulinia, ovaj zaljubljenik u vino rado ističe kako se u ovaj poziv zaljubio tek pri dolasku u  restoran Wine Vault u Monte Muliniu i upoznavanjem Filipa Savića koji je svojim nesebičnim  dijeljenjem znanja u svom imenjaku stvorio jasnu sliku gdje se vidi u budućnosti. Unatoč gustom rasporedu između posla i obitelji, ističe kako se za učenje uvijek pronađe vremena. ”Ako volite svoj poziv onda ni edukaciju ne doživljavate kao opterećenje, jednostavno u njoj uživate. Svakodnevno učim nove stvari, ponekad ne pročitam dnevne novosti ali zasigurno popratim one iz svijeta vina, to je tematika koja me prati i zanima”

Ponedjeljak je bio dan rezerviran za posjet Goriških Brda u krugu obitelji. ” Imam veliku sreću šta me obitelj podržava, bez podrške bližnjih ne možete napredovati, pa je i izlet u Goriška brda jedan od primjera. Cilj je bio obići dva sjajna vinara, Dolfo i Kabaj, koji uistinu proizvode velika vina.

Velika vina, potpuno drugačije filozofije. Uživao sam slušajući i učeći od ovih velikana. Imao sam prilike degustirati sve od  baznih  linija do onih odležanih. Kod Marka Skočaja Dolfa bih istaknuo pjenušac Spirito, brut nature iz 2013. dobiven od chardonnya i Pinot Noira, kao i Merlot Reserva 2011! Jean Michel Morel Kabaj je rođeni Parižanin koji zadnjih 30-tak godina stvara u Sloveniji, svakako je za istaknuti 30 dana maceriranu Rebulu iz 2011. iz Magnum boce, Chardonny iz 2007. kao i savrešeno izbalansirani cuvee Luisa iz 2011. koji se sastoji od chardonnaya, rebule, sauvignona blanc i bijelog pinota! Svako vino priča svoju priču i morate je upoznati kako bi ga doživjeli.