HRVATSKI VINARI NA VINITALY otvaraju se vrata izvoza

Na najvećem svjetskom sajmu vina Vinitaly 2019. u Veroni, koji se održava  do 10. travnja, u organizaciji HGK na zajedničkom štandu predstavlja se 6 hrvatskih vinarija pod brendom Vina Croatia vina mosaica. Zajednički nastupi vinarija na vanjskim tržištima pravi su put do izgradnje prepoznatljivosti te u konačnici dizanja cijena i jačanja izvoza, a s tim se slaže i
poznati krčki vinar Anton Katunar.


Prema našem iskustvu marketing vina na međunarodnom tržištu treba prije svega krenuti na nacionalnoj razini. I tu je zadaća HGK, jer danas kada kažete australsko vino 90 posto ljudi ne poznaje niti jednu vinariju ali itekako dobro znaju za australska vina. Isto je i s vinima iz Čilea i JAR-a, a čak nije puno bolja situacija niti sa europskim državama&, kaže Katunar, koji izvozi 10 posto svoje proizvodnje, i to
najviše u SAD, a nada se da će mu nastup na ovogodišnjem sajmu u Veroni proširiti izvozno tržišta.

Nastup na ovom sajmu smo odabrali jer je to jedan od najvećih sajmova na svijetu, s dugom tradicijom i reputacijom. Svoj su nam dolazak najavili i neki naši potencijalni novi kupci iz USA, a s druge strane, želimo dati svoj doprinos promidžbi hrvatskih vina na svjetskom tržištu, dodao je je Katunar, vlasnik vinarije Estate Winery.
Na sajam Vinitaly OPG Dvanajščak odlazi prvi put.

Izvozimo oko desetinu vlastite proizvodnje i to redom u Francusku, Nizozemsku, Japan i Belgiju. Ovo nam je prvi nastup na sajmu Vinitaly, ali upravo zbog njegove veličine i prepoznatljivosti u svijetu, čini nam se kao dobra odskočna daska. Nadamo se upoznavanju novih trgovinskih partnera, rekao je Viktor Dvanajščak, dodavši kako im je HGK velika pomoć, kako u organizatorskom, tako i u marketinškom smislu, jer proizvođačima omogućuju nastup na svim relevantnim svjetskim vinskim sajmovima i događanjima.

Na  53.  Vinitaly  izlaže 4500 izlagača iz 35 zemalja na površini od 100 tisuća “kvadrata”. Osim Estate winerya i OPG-a Rajka Dvanajščak, izložili i Feravino, Z.O. Vina Cattunar, Erdutski vinogradi i Vinarija Raak.