CORONICA – MR TERAN zauvijek vinar, nikad proizvođač vina

Obrađuju 120 tisuća trsi, za koje Moreno voli istaknuti kako svaki od njih poznaje gotovo po imenu i prezimenu.

Mr Teran nadimak je Morena Coronice za koji smo čuli i prije nego što smo kušali njegova vina. Morenov Gran Teran na hrvatskom tržištu ima kultni status. Vino je moćnog tijela, prilično bogato, zaokruženim taninima, dok mu pikantno-voćna aroma bogata začinima prelazi u aromu bobičastog voća i trešanja. Sve te karakteristike Gran Teran čine jedno od najzanimljivijih istarskih vina.

“Vidite, 2002., 2005., 2006., 2010. kao i 2014. bile su loše godine, ekstremno kišne i to su godine kada Gran Terana nismo radili. Teran je sorta kod koje od prosječnog grožđa ne dobijete ništa, a od vrhunskog grožđa, još bolje vino! Zato ga u lošim godinama nema smisla raditi!”

Prvu bocu punili su davne 1993. godine. Ono što je od velike važnosti, posjeduju 22 hektara vinograda tako da je čitav proces pod njihovom kontrolom. Obrađuju oko 120 tisuća trsi, za koje Moreno voli istaknuti kako svaki od njih poznaje gotovo po imenu i prezimenu. Ambicija za širenje vinograda nema, barem kako sada stvari stoje. To su okviri u kojima Moreno još uvijek može ostati vinar, a ne prizvođač vina. To je uostalom njegova jedina misao vodilja, ono čemu je u životu težio i teži. Za njega su vinogradarstvo i vinarstvo definitivno stil života. Gotovo je isključivo orijentiran na lokalne sorte malvaziju i teran čime pokazuje koliko mu puno znači tradicija. Tako da se oko 70% proizvodnje odnosi na Malvaziju, a 30% na crne sorte, uglavnom Teran, te jednim malim dijelom na Merlot i Cabernet sauvignon.
“Ovisno o načinu proizvodnje i odležavanju, proizvodimo dvije Malvazije – svježu i odležanu. Svaka od kojih svojim karakteristikama najbolje odražava osobine ove bijele sorte. Naš ponos među crvenim vinima je Gran Teran, vino proizvedeno od autohtone istarske sorte i apsolutno istarskog karaktera”.

 Obrađuju 120 tisuća trsi, za koje Moreno voli istaknuti kako svaki od njih poznaje gotovo po imenu i prezimenu.

Uvjeti tla, klime i vinogradarskog područja u mnogočemu uvjetuju organoleptičke karakteristike grožđa, a samim time i vina. Karakteristična voćna vina s iznimnom strukturalnom ravnotežom izražaj su ovoga terroira, isto kao što su to ljudi koji ovu zemlju obrađuju.
Obitelj Coronica ubrzo otvara novu salu za degustaciju svojih vina. Uistinu impresivno zdanje koje je u potpunosti uklopljeno u eksterijer.
Biti će to savršeno mjesto za kušanje Coronichinih uradaka jer kako sam ističe, možda najveći problem danas je što smo realno još uvijek
na počecima podizanja kulture vina. Od čuvanja u podrumima i ugostiteljskim objektima, transportiranja, sve do serviranja – sve su to uvjeti koje treba zadovoljavati da bi vino zadržalo svojstva, da na kraju dođe optimalno kvalitetno u krajnji dodir s konzumentom, završio je svoju priču Moreno Coronica. Mr Teran.