AUKCIJSKI REKORD vadičep postigao cijenu od 152 tisuće kuna

Ovih je dana objavljeno kako je na londonskoj aukciji postignuta cijena od 23.244 dolara, odnosno 152 tisuće kuna, za jedan – vadičep. Riječ je istina od iznimno rijetkom primjerku izrađenom još početkom 18. stoljeća u radionici Japanned Thomason, no bez obzira na raritetnost, cijena je uistinu astronomska i doseže iznose koje postižu neka od najskupljih vina iz aktualnog desetljeća. Kako ističu stručnjaci aukcijskih kuća, cijene vadičepova u pravilu nisu visoke, i ma koliko pojedini primjerci bili rijetki u pravilu se iznosi »vrte« oko 500 dolara.
Kako se pretpostalvlja, dodatni akcelerator ove cijene je činjenica da je prije nekoliko godina u Bukureštu otvoren muzej – vadičepova. Do sad je u njemu skupljeno, selekcionirano i detaljno opisano oko 30 tisuća vadičepova tako da je zahvaljujući ovoj rumunjskoj inicijativi, a riječ je o državi koja se svrstava u red deset najvećih proizvođača vina u Europi, došlo do silnog porasta cijena tog artikla bez kojeg nema – guštanja u vinu.
Inače, u Engleskoj je jako razvijeno kolekcionarstvo vadičepova, postoji i  klub ljubitelja, a vrlo su aktivni i oni koji se bave skupljanjem čepova pjenušavih vina. Istina, trenutno najskuplji vadičep na svijetu nije ostao u Engleskoj već je otišao preko Atlantika, njegov je vlasnik iz SAD. Ako je pak ovaj tekst kod vas pobudio kolekcionarske strasti, sljedeća londonska aukcija vadičepova je 21. travnja 2019. godine.