Rast izvoza PGŽ pjenušaca

 

Skromno, ali raste. Bio bi to najkraći rezime podataka o proizvodnji i izvozu hrvatskih pjenušaca koje je je publicirala Hrvatska gospodarska komora. Prema podacima za 2017. godinu iz Hrvatske je izvezeno 324 hektolitra pjenušavih vina u vrijednosti 748 tisuća eura, od čega najviše pjenušaca sa zaštićenom oznakom izvornosti, 101 hektolitar. Na žalost to je tek »kap u bačvi« s obzirom da je uvoz iste godine iznosio 14 tisuća hektolitara u vrijednosti više od 7 i pol milijuna eura, pokazuju podaci DZS-a.
Podaci pak za prvih devet mjeseci ove godine su vrlo zanimljivi, ukazuju na porast izvoza, iako su na izgled manji. Poznato je naime da se pjenušci sve više konzumraju kroz čitavu godinu, ali ipak se to naglašenije čini u prosincu. Izvezeno je dakle 205 hektolitara pjenušaca u vrijednosti 465 tisuća eura, dok je prethodne godine u istom razdoblju bilo izvezeno 158 hektolitara, u vrijednosti 350 tisuća eura.
Rast izvoza pjenušaca na poseban način veseli proizvođače iz Primorsko-goranske županije. Iako ona ni iz bliza ne ide u red značajnjih hrvastkih proizvođača vina, kad su pjenušci u pitanju, proizvođača je čak devet što PGŽ stavlja na treću poziciju po proizvodnji pjenušaca u Hrvatskoj. Nastavi li se ovakav trend izvoza, i županijski proizvođači pjenušaca – od Pavlomira, preko Vrbnika sve do Kastva i Zvoneća – imaju itekakve razloge za investicije u svoje proizvodne pogone, kao i u povećanje proizvodnje u vinogradima. Također, veselči i to da hrvatski pjenušci dobivaju najviša priznanja na najznačajnijim smotrama vina što je još jedan od razloga koji utječu na porst izvoza.
– Hrvatski vinari kako u proizvodnji vina tako i u proizvodnji pjenušaca prate svjetske trendove te se broj proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj svake godine povećava. Hrvatske pjenušce odlikuje kvaliteta i raznolikost jer se, osim klasičnih internacionalnih sorti, rade i od autohtonih hrvatskih sorti vina poput terana, malvazije, plavac malog i graševine, rekao je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.
Prema državama izvoza, hrvatske pjenušce najviše vole – Nizozemci. U tu je zemlju 2017. godine izvezeno 69 hektolitara u vrijednosti 282 tisuće eura. Nakon Nizozemske slijede Italija i Crna Gora, svaka s po 32 izvezena hektolitra u prošloj godini.
Kako je istaknuto, uvoz pjenušaca je nesrazmjerno velik. A ono što pomalo čudi činjenica je da najviše tajvih vina uvozimo iz – Njemačke, i to 4 tisuće hektolitara u prošloj godini. Dobro prolazi i talijanski prosecco s uvozom od 2 tisuće hektolitara 2017. godine. U izvozu pjenušaca inače prednjače Italija, Francuska i Španjolska, a prema podacima Eurostata EU je u 2017. izvezla 809 milijuna litara pjenušca, od čega je oko polovice otišlo u zemlje članice.