Rovinjska regata slavi tradiciju i punoljetnost atraktivnim programom

Tradicijske barke 18. Rovinjske regate ove će godine zaploviti u slavljeničkom, rođendanskom raspoloženju od 7. do 9. lipnja. I to u godini u kojoj Ekomuzej-Ecomuseo “Batana” obilježava čak 20 godina od svog osnutka. Proslavu će uveličati atraktivni jedrenjaci “Nerezinac” i “Tartana”, noćni defile barki, brojne radionice za djecu te gastronomski novitet “Viràda in pignàta u kojem će se sudionici regate, uz jedriličarski, predstaviti i kroz kulinarski doživljaj.

Ne propustite pronaći nešto za sebe u trodnevnom atraktivnom programu koji donosi nezaboravne prizore u kojem Rovinj ukrašen živopisnim oglavnim i latinskim jedrima 40-tak barki iz Istre, Kvarnera, Italije i Slovenije postaje još ljepši!

PETAK, 7. LIPNJA – RAZGLED LOŠINJSKOG JEDRENJAKA “NEREZINAC”, ADRIATIC PORTLAND EXCHANGE LAB I GASTRONOMSKA FEŠTA SUDIONIKA REGATE

Dolazak impozantnog lošinjskog logera “Nerezinac” pretvorenog u ploveći interpretacijski centar uveličat će slavljeničku atmosferu Rovinjske regate. Organizirani stručni razgled vanjskog dijela jedrenjaka te multimedijalnog postava u potpalublju od 9-15 h bit će prava atrakcija za sve niže razrede rovinjskih osnovnih škola. Upoznat će život na brodu i lošinjsku pomorsku tradiciju kroz pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

Uz njega, posjetitelji Regate uživat će u još jednom divnom prizoru jer u Rovinj-Rovigno ponovo dolazi prošlogodišnji gost, jedrenjak “Tartana” koji krasi paluba duga 16 me te čiji vrh jarbola premašuje 20 m. Tartane su nekad bile najrasprostranjeniji brodovi Sredozemlja, koristili su ih i gusari i ribari, čak i ratnici, a ovakav model bio je namijenjen trgovini i transportu uz obalu.

Petak će donijeti i nove aktivnosti u sklopu projekta Adriatic PorTLand kojem će biti posvećen cjelodnevni program u organizaciji vodećeg partnera Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana”. Projektni partneri okupit će se najprije u Spaciu Matika na teorijskom, radioničkom dijelu programa (Exchange lab) sa zanimljivim predavanjima i razmjenom iskustava. Praktični dio održat će se na moru, a sudionicima će biti demonstrirane tradicijske tehnike veslanja.

Natjecateljske će brodice u Rovinj-Rovigno pristizati od 12-17 h te će poput male izložbe na otvorenom biti privezane uz Veliki mol. U 19 h slijedi pozdrav sudionicima i službeno otvorenje manifestacije. Večernji sati, točnije od 19:30 h do 21:30 h donose ukusni novitet odnosno program pod nazivom “Viràda in pignàta! – Virada u pinjati”. Osim što kraj iz kojeg dolaze predstavljaju izgledom svojih tradicijskih barki, sudionici Regate od ove godine predstavit će ga i kroz prezentaciju svojih kulinarskih umijeća. Zamisao je da svaka pozvana udruga posjetitelje upozna s autentičnim okusima svoga kraja pa će posjeti njihovim štandovima i degustacije mnogima zasigurno biti najprimamljiviji dio programa koji će upotpuniti i zabavni program grupe “Viècia Ruveìgno”.

SUBOTA, 8. LIPNJA – 18. ROVINJSKA REGATA, RADIONICE ZA DJECU I NOĆNI DEFILE SVIH POSADA

Cilj manifestacije od samog početka jest očuvanje znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja. I dok će se iskusni natjecatelji prije podne pripremati za utrku prepunu adrenalina i gušta, najmlađi posjetitelji zabavljat će se i učiti kroz razne radionice na obali. U suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom – Club di pesca sportiva “Meduza” od 10-12 h održat će se dječja radionica na Velikom molu pod nazivom “Pecam sam!”. Oni koji će htjeti izraziti svoju kreativnost oslikavat će mala oglavna jedra, izrađivati kartonske makete male batane, ali i bojom oživjeti veliko oglavno jedro za najstariju batanu “Risortu”.

Uz pozdrav Limene glazbe grada Rovinja-Rovigno, doći će vrijeme za najiščekivaniji trenutak, start Rovinjske regate u 11:30 h, a ovogodišnji pobjednik saznat će se u 14:30 h. Uslijedit će tradicionalna zajednička večera na velikom molu i prilika da se nazdravi punoljetnosti Rovinjske regate. Pobjednici će svoje nagrade podići na dodjeli u 20:30 h, a potom će u 21:30 h nastupiti SAC-KUD-a “Marco Garbin” Comunità degli Italiani – Zajednice Talijana “Pino Budicin” Rovinj-Rovigno. Subota će završiti u posebnoj atmosferi, noćnim defiléom svih barki koje će u opuštenom, nenatjecateljskom duhu ujediniti dugogodišnje napore u očuvanju maritimnog nasljeđa i stvaranju neraskidivih prijateljskih spona. Upravo će to prijateljsko druženje obilježiti zadnji dan Rovinjske regate, u nedjelju 9. lipnja, kad će svi sudionici zajednički odjedriti do otočića Figarole u 10 h.

Organizaciju ovakve važne manifestacije Ekomuzej-Ecomuseo “Batana”, Udruga-Associazione i Ustanova-Istituzione “Kuća o batani – Casa della Batana” realizirat će u suradnji s Jedriličarskim klubom – Club di vela “Maestral” Rovinj-Rovigno uz potporu Turističke zajednice Grada Rovinja – Ente per il turismo della Città di Rovigno i pod pokroviteljstvom Grada Rovinja-Rovigno – Città di Rovinj-Rovigno te uz sponzorstva ACI d.d. Rijeka, Valalta d.o.o. Rovinj-Rovigno i Proficio d.d. Zagreb.