Konačno smo dočekali i taj dan: pizze su se vratile na Strossmayerov trg!

Treći po redu Pizza Festival u Zagrebu otvoren je u ponedjeljak 27. svibnja i nudi uistinu bogat i raznolik izbor vrhunskih gurmanskih pizza. S 11 kućica ovog jedinstvenog festivala posvećenog najslavnijem jelu na svijetu sve do nedjelje u ponoć mame nas neodoljivi mirisi i okusi više od 35 vrsta pizza, paste i slastica, a nimalo ne zaostaju ni kreativni kokteli inspirirani Italijom.

Hrvoje Cvetko iz Pizze Re prvi put sudjeluje na Pizza Festivalu

Šetnja originalno uređenim trgom u srcu Zagreba pružila nam je priliku proputovati cijelom Italijom: od Rima preko Napulja, sve do Palerma, Siracuse i Messine pri čemu smo neizmjerno uživali u bogatstvu okusa, melodija i nenadmašne dolce far niente atmosfere.

Ljubitelji modernih pizza napoletana s većom hidratacijom i dvostrukom fermentacijom tijesta, i ove će se godine oduševiti ponudom na kućici Al Dente gdje nikako ne smijete propustiti njihovu pizzu Biancu s mortadellom i pistacijom. Svi koji vole debelo pahuljasto tijesto pizza sicilijanskoga stila mogu do mile volje uživati na Rougemarin kućici koja nudi čak šest pizza inspiriranih samim jugom Italije, a nama se teško odlučiti je li nas više oduševila Siracusa ili Palermo.

Pizzu romanu, na Bread Clubovim sourdough tijestu pronašli smo na kućici Tutto Passa i zaljubili se u njihove Primaverile i Speciale pizze uistinu kreativnih kombinacija okusa poput guancialea s kremom od bundeve, Pecorinom i ružmarinom.

Kratku pauzu od pizza uzeli smo posjetivši kućicu Oui Chef On Wheels gdje smo s užitkom gledali kako nam spremaju tjesteninu Cacio e pepe u ogromnom kolutu Grana Padano sira, a odlučili smo se za varijantu s naribanim crnim tartufom i nismo požalili. Simpatičnom zovu Baby lazanje nismo ni pokušavali odoljeti, a zasladili smo se izvrsnim cannolima punjenim paškom skutom, ušećerenim koricama agruma i pistacijom.

Ekipa iz Pizza Social Cluba i ove nas je godine očarala svojim savršeno hrskavim pizzama s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane. Kušali smo njihova dva noviteta, Parmigianu i Biancu i opet smo na mukama odlučiti koja nam je bolja, ali ako morate odabrati samo jednu, bez daha će vas ostaviti kombinacija truffle riccote, flor di latte mozzarelle, buđole, poriluka i crispy kapara na Bianca pizzi.

Idealan predah na pola puta priuštio nam je vrsni miksolog Marin Nekić uz degustaciju pizza s TABASCO® umacima. Čak i ako smo mislili da o ljutini puno znamo, od Marina smo naučili kako sparivati TABASCO ® umake na pizzi i tako još pojačati njihove originalne okuse. Još jedno iznenađenje dočekalo nas je odmah potom, jer smo iz Italije u samo par koraka skoknuli do Zagorja, točnije u Konjščinu. Kućica Zagyland naime predstavlja zagorske pizze i imaju i te kako razloga ponositi se svojim kreacijama. Ovdje je sve na zaista vrhunskoj razini, od tijesta do pečenja i nadjeva, a svakako najviše pozornosti privlači pizza Horse City s pikantnim konjskim kobasicama i ždrebećim pršutom mariniranim u Pistaciji i kaparima, a u ponudi je i pizza s tunom. Na kućici Pizza Fritta utažili smo želju za ovim napuljskim specijalitetom koji među lokalnim stanovništvom uživa kultni status. Radi se tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Ovdje smo usput i naučili kako postoji posebna tehnika za jedenje pržene pizze: prvo je potrebno otrgnuti vrh kako bi se otpustila para iz nadjeva, a zatim se pizza jede redom, čime se u svakom zalogaju dobiva savršen omjer nadjeva i tijesta.

Bili smo i silno znatiželjni kušati Pizzu Re koju spremaju braća Hrvoje i Jurica Cvetko. Njihovo tijesto fermentira najmanje 48 sati i zaista je mekano, prozračno i lagano. I ovdje smo se uvjerili kako su u pitanju zaista vrhunski sastojci, a osvojila nas je njihova pizza kuće, odnosno pizza Re s pršutom, cherry rajčicama, rikolom, Grana Padano sirom, bosiljkom, maslinama i aceto kremom.

Za sam kraj uputili smo se do legendarne ekipe iz Zadra – Pome i Picnica koji su nas i ove godine oduševili svojim sourdough focacciama i neizmjerno kreativnim koktelima. Ne mogavši se odlučiti između roast beef i pistachio focaccie, uzeli smo obje i opet bismo učinili isto! Slična je situacija i s koktelima Ivana Karačića koji nas ne prestaje oduševljavati, ovaj put je to uspio Rozom, koktelom na bazi gina, jagoda, rose vina i octa od šipka s otoka Pašmana.

Zagrebački Al Dente i ove godine oduševljeva svojim suvremenim napoletanama koje majstorski spravlja njihov pizzaiolo Enes Hrnjić

Bilo je to i više nego dovoljno kušanja za prvi dan, no vidjeli smo još pizza koje su nas zaintrigirale, te ćemo se svakako vratiti, a jedan od ovih dana i večeri posvetit ćemo uživanju u izvrsnoj atmosferi i talijanskim canzonama te Ginglebells koktelima jer samo za Pizza Festival su pripremili Basil Smash gin, Basil spritz-pjenušac u kombinaciji s bosiljkom i klasični Bellini, a želimo i kušati ljeto u čaši koje donosi njihov Passion fruit Mojito. Valja nam samo odlučiti hoćemo li se ovim užicima prepustiti uz Staropramen Silent Movie Night koji već u utorak 28. svibnja donosi projekciju Fellinijeva klasika La Dolce Vita, ili ćemo se okušati u pouzdano zabavnom Food kvizu u četvrtak, nakon kojeg bismo mogli i na slikarsku radionicu Pinelli i Vino, a definitivno dolazimo i za vikend, jer baš želimo uz pomoć ZG Street Art kreativaca izraditi vlastitu majicu s motivom pizze kako bismo lakše dočekali idući Pizza Festival.

Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete svakodnevno doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. svibnja. – 2. lipnja 2024.
Radno vrijeme: pon – pet 12:00 -24:00 / sub – ned 11:00 – 24:00 sata