Taste Istria u sklopu Plava Laguna Croatia Opena Umag donosi vrhunsku vinsku selekciju cijenjenih istarskih vinara

Uz vrhunske teniske mečeve te fantastičan i raznovrsni zabavni program, na 33. Plava Laguna Croatia Openu Umag neizostavno mjesto za sve ljubitelje istarskih mirisa i okusa bit će Taste Istria zona. Na jednom mjestu prezentirat će se vinska selekcija cijenjenih istarskih vinara, koji brojnim međunarodnim nagradama i priznanjima osnažuju imidž Istre kao vinske regije.

Vinski entuzijasti i oni koji će to tek postati tako će na brojnim degustacijskim punktovima u Taste Istria zoni uživati u bogatoj ponudi istarskih sorti poput malvazije, terana i muškata vrsnih lokalnih vinara: Fiore, Benčić, Bassanese, Ravalico, Cattunar, Brič, CUJ, Degrassi, Franković, Geržinić, Prelac, Tomaz, Roxanich, Coslovich, Fakin, Vina Zigante, Agrolaguna i Zigante tartufi koji će uz vina u ponudi imati i jela s tartufima. Ovoj vrhunskoj ponudi pridružit će se i Aura, svojim tradicionalnim proizvodima i popularnim ginom.

Posjetitelji, koji će htjeti saznati nešto više o istarskim sortama, moći će sudjelovati na vinskim degustacijama „Skrivene čari istarskih vina”, koje ulaze u svoju jubilarnu desetu godinu. Ove su vinske degustacije svojevrsni hommage istarskim vinima, a široj publici u ležernoj atmosferi predstavljaju specifičnosti i raznolikost autohtonih istarskih sorti.

„Ova lijepa priča započela je 2012. godine u suradnji Hrvatskog Sommelier Kluba i umaškog turnira, a idejni začetnik bio je Franko Lukež, dugogodišnji predsjednik HSK-a. Od samog su početka vinske degustacije pridobile simpatije publike i vinara te postale neizostavni dio Taste Istria zone. Svaki dan posvećen je jednoj temi, a selekciju vina po kategorijama određuju selektori Hrvatskog Sommelier Kluba, pazeći pritom da se vinari barem dvije godine za redom ne pojavljuju u istoj kategoriji. Od prošle godine, kako bi natjecanje postalo još atraktivnije, uvedeno je subotnje Grand Finale u kojem se natječe pet vina pobjednika dana, ali i pravilo da se pobjednik slijeće godine ne može natjecati“, izjavio je Emil Perdec, sommelier Plave Lagune i regionalni povjerenik HSK-a za Istru.

Tako će svaku večer od ponedjeljka 24. srpnja do petka 28. srpnja, pod voditeljskom palicom poznate sommelierke HSK-a Lucije Matijević, birani istarski vinari predstavljati svoja vina sudionicima, koji će kroz kušanje i razgovor, iz prve ruke, saznati brojne zanimljivosti. Prva večer bit će posvećena mladim malvazijama, druga odležanim malvazijama, a srijeda će biti rezervirana za odležane refoške. U četvrtak će posjetitelji uživati u odležanim teranima, a u petak u kušanju crnih kupaža. Svaku će se večer birati pobjednik po izboru posjetitelja, a njih pet natjecat će se u subotu na Grand finalu te će se pobjednik okruniti titulom ATP vina 2023. godine.

Uz vrhunsku enološku ponudu, drugi dio Taste Istria zone bit će posvećen tradicionalnim okusima istarske kuhinje u suvremenoj interpretaciji food truckova, koji svojim modernim pristupom stvaraju neodoljive kulinarske kombinacije. Tako će istarski food truck Poluotok, koji je lani oduševio posjetitelje turnira svojim Nostromo burgerom, ove godine predstaviti brojne novosti. Osnivači Poluotoka su Umažani, koji su tajne dobre istarske kuhinje učili od svojih baka i djedova, što njihovim delicijama daje posebnu draž. Tu je i Hook & Cook, inače restoran iz Pule, ali i street seafood festival koji diljem Istre spaja ribare, kuhare i glazbenike u zajedničkoj ljubavi prema kuhanju i moru, a posjetitelje će privući raznim morskim specijalitetima. Jedinstvene kulinarske kreacije zanimljivih spojeva okusa nastat će u popularnoj Munchy prikolici, dok će food truck Manjada by Palagius iz Novigrada oduševiti delicijama pripremljenim od istarskih domaćih proizvoda. Prave sladokusce osvojit će kamiončić Pri Suncu svojim craft slasticama, a ljubitelji grill specijaliteta doći će na svoje u Fredi’s Grillu.

Stoga od 21. do 30. srpnja ne propustite doći u Umag, a sve novosti o turniru dostupne su na društvenim mrežama i službenoj web stranici www.croatiaopen.hr.