Opatija je destinacija koja se ne propušta: objavljen kalendar događanja za lipanj

Opatija bajna s razlogom je već godinama omiljeno odredište kako domaćih, tako i gostiju iz regije i cijelog svijeta. Taj epitet opravdat će i ove godine, jer posjetitelje očekuje najbogatiji lipanjski program do sad. U kalendaru će se naći ponešto za svakoga, a cijeli mjesec obilježit će i slatko iščekivanje najluđeg retro partija, najbolje manifestacije u Hrvatskoj, RetrOpatije.

Početak programa bit će u znaku senzualnih plesnih ritmova: s prvim danom lipnja kreće Summer Sensual Days – festival bachate i kizombe. Radi se o petom, jubilarnom izdanju festivala koji svake godine nailazi na odličan odaziv. Organizatori pozivaju sve ljubitelje plesa da im se pridruže na već poznatom podiju u Centru Gervais, od 1. do 4. lipnja.

Najpoznatija opatijska pozornica ugostit će Festival mjuzikla 2023. Na Ljetnoj pozornici moći će se pogledati dva sjajna glazbeno-scenska djela, a prvi je na redu Flashdance. Ovaj kazališni hit, nastao prema istoimenom filmu iz 1983. održat će se 2. lipnja, dok je 4. lipnja na rasporedu Chicago, s izvrsnom glazbom i koreografijom Boba Fossija. Priča o ljubavi i sjedinjenju dva različita svijeta – Pocahontas,  razveselit će mlađe uzraste, a moći će se pogledati 7. lipnja u Centru Gervais.

Kakvo bi to ljeto bilo bez malo maškaranih ludorija? 10. lipanj rezerviran je za ljetno izdanje Balinjerade, karnevalske manifestacije kojom se Opatijci posebno ponose. U sklopu ove jedinstvene utrke, maštovita vozila na balinjerama (takozvani “karići”) spustit će se glavnom opatijskom prometnicom, a popratnih zabavnih sadržaja neće nedostajati.

  1. Susret hrvatskih puhačkih orkestara predviđen je za 10. i 11. lipanj, na kojemu će sudjelovati 12 orkestara s koncertnim programima. Opatija će istovremeno biti raj za ljubitelje zaigranog pop-punk zvuka, jer 11. lipnja na Ljetnu pozornicu stiže planetarno popularni kanadski sastav SUM41.

Od 15. do 17. lipnja Sportska dvorana Marino Cvetković bit će domaćin eventa Countdown to HHU European Championships 2023, kojeg organizira Hip Hop Unite. Cijeli ovaj vikend bit će u znaku plesu pa je tako 17. lipanj rezerviran za najveći live dance tulum – CRO Dance Night. Na Ljetnoj pozornici nastupit će Colonia, Karma i ET i na jednu noć vratiti nas u devedesete, kada je CRO dance žario i palio. 19. lipnja ista će pozornica odisati tradicijom i ugostiti jedini hrvatski putujući festival – Melodije Istre i Kvarnera. Festivalska karavana već godinama plijeni pozornost glazbenog svijeta i publike, a nove skladbe potvrđuju status festivala kao čuvara glazbene tradicije i baštine ovog podneblja.

Od 22. do 24. lipnja putujemo kroz vrijeme, i to kroz glazbeni vremeplov u kojem se spajaju lepršavi swing, razigrani rockabilly, čvrsti rokerski rifovi, neobuzdane jazz improvizacije i električni ritmovi diska. RetrOpatija– najveći retro festival u regiji okupit će vrhunske glazbenike, pin-up djevojke, plesače, žonglere i ulične svirače, šminkere i frizere, stare Vespe i Tomosove modele, „fićeke“ i oldtimere. Ovi su datumi već odavno zaokruženi u kalendarima ljubitelja glazbe i ludih ritmova iz 20. stoljeća, a na „partiju stoljeća“, ispod najveće disco kugle na Ljetnoj pozornici, očekuju se deseci tisuća posjetitelja.

Od 1. lipnja sve do 30. rujna Opatijski vremeplov pružat će posjetiteljima jedinstveni doživljaj destinacije i njene bogate kulturne baštine.  Ponedjeljak je rezerviran za „Klape va Portiće“ u lučici kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, a utorkom će se održavati izložba oldtimera ispred hotela Milenij.  Srijedom goste očekuju kostimirane šetnje kroz povijest Opatije, a četvrtkom nastupi Folklornog ansambla Zora ispred „Šporera“.  Veprinac Ghost Tour 4., 11. i 25. kolovoza predstavit će publici magični svijet nadnaravnih bića vođenim turama Starim gradom u Veprincu. Sudjelovanje u svim programima Opatijskog vremeplova za posjetitelje je besplatno.

Lipanj privodimo kraju uz jedan modno-cvjetni event.  Wedding bouquets workshop održat će se od 27. do 29. lipnja, a zamišljen je kao trodnevna obuka izrade vjenčanih buketa prema obrazovnom programu internacionalnih škola Atelier-5 i Laboratorio Idee. Predavač  je Vincenzo Antonuccio, a na tečaj se, osim florista, mogu prijaviti svi umjetnici i kreativci koji žele usvojiti nova znanja.

“Pred nama je mjesec ispunjen kvalitetnim i raznolikim sadržajima, a organizatori su uložili puno truda kako bi ponudili program koji će oduševiti lokalno stanovništvo, ali i goste iz cijelog svijeta. Naš grad bit će središte raznovrsnih kulturnih događanja, predstava, radionica, partija i vrhunskih koncerata pa vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe. Cilj nam je svim posjetiteljima pružiti nezaboravno iskustvo koje će savršeno nadopuniti sve ono što Opatija već nudi. Posebno se veselimo ovogodišnjem izdanju RetrOpatije, za koje vjerujemo da će nadmašiti sva očekivanja. Pozivamo vas da nam se pridružite, zabavite se i doživite Opatiju koja živi punim plućima.” poručila je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije.

Sve informacije o događajima mogu se pratiti na službenoj web stranici (www.visitopatija.com) i na društvenim mrežama.