“Strast iz srca Istre uz vrhunska vina i gourmet delicije”

 U srijedu, 17. svibnja 2023. godine imali smo priliku uživati u eno-gastro iskustvu s daškom Istre na jedinstvenoj vinskoj večeri “Vinarija Fakin: Strast iz srca Istre uz vrhunska vina i gourmet delicije” održanoj u restoranu ATLANTA bocca mARAI u Zagrebu u suradnji s vinskim partnerom Wine&Friends.

Marko Fakin i Bety Prodan Fakin predstavili su svoju vinsku priču te prezentirali vina uz iskusnog sommeliera koji je dao prikaz organoleptičkih osobina vina. Tijekom večere, posjetitelji su sudjelovali u vinskom kvizu iznenađenja kojega je vodio poznati hrvatski kvizaš Dean Kotiga gdje su na zabavan i zanimljiv način kroz izazovna pitanja saznali više o vinima te Vinariji Fakin.

Svoje vinsko putovanje večeri, gosti su započeli Fakin pjenušcem Chamal i vinom Rose, a nastavili uz pet Fakin vina te pet slijedova vrhunske gastronomije chefa Mate Sučića, dobitnika nagrade Mladi talent 2023., cijenjenog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau. Gosti su mogli isprobati autohtone okuse Fakin Malvazije, Malvazije La Prime, Terana, Terana Il Primo te Žutog Muškata uz vino iznenađenja, teran Michel, ekskluzivno vino od velike važnosti obitelji Fakin koje se proizvodi u limitiranoj seriji od samo 1200 butelja.

Također, u posebnim jeroboam buteljama, poslužen je Teran Il Primo iz berbe 2019. godine, kojega je Wine Enthusiast, vodeći američki stručni magazin u vinskoj branši, ocijenio s visokih 95 bodova čime je postao prvi teran na tržištu SAD-a s osvojenih 95 bodova te je i na prestižnom natjecanju Decanter osvojio 95 bodova.  Punoću i bogatstvo tijela, Il Primo osigurava preciznom selekcijom najkvalitetnijeg ručno ubranog grožđa iz vinograda s mikrolokacije Flaminio čiji korijeni sežu od 1972. godine.

Kušan je i Teran iz 2022., koji je osvojio šampionsku titulu i platinastu medalju na 29. Međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme Vinistre u Poreču. Istaknuo se i Teran iz berbe 2015. koji je goste iznenadio svojim autentičnim okusom te iznimnim potencijalom odležavanja kao vino koje vremenom postaje sve bolje. Gosti su kroz elegantne arome Malvazije iz berbe 2018., koja je osvojila 96 bodova na Decanteru, mogli doživjeti pravi izričaj motovunskog terroira te autohtoni potpis Fakin vinograda.

Ova vina, karakteristična po svojoj mineralnosti, svježini i izražajnosti, rezultat su jedinstvene kombinacije zemlje i klime u podnožju Motovuna, a gosti su mogli isprobati njihov poseban okus i izravne arome koji ih čine nezaboravnima.

Autentični okusi Fakin vina savršeno su se sljubili s različitim specijalitetima, poput odležane junetine uparene s čipsom od kapara i majonezom od koromača, musa od dimljene orade, raviola s janjetinom, demiglacea od hobotnice sa šparogama te deserta od limuna uz ganache od skute, coulie od šumskog voća i crumble od rogača.

Marko Fakin istaknuo je “Iznimno smo ponosni što smo imali priliku predstaviti Vinariju Fakin u Zagrebu te podijeliti našu ljubav i strast prema onome što radimo. Svako vino je pažljivo odabrano upravo za ovu večeru kako bi svaki gutljaj otkrio bogatstvo okusa i arome našeg predivnog kraja te kvalitetu grožđa njegovanog u našim vinogradima u podnožju Motovuna. Svaka naša berba donosi unikatnu priču koju smo željeli večeras prenijeti našim dragim gostima. Još jednom velika hvala svima koji su bili dio ovog nezaboravnog iskustva i veselimo se novim druženjima!”.

Vinarija Fakin je mlada autentična obiteljska vinarija u mjestašcu Bataji, u podnožju spomenik grada Motovuna, koja nudi autohtoni hedonistički doživljaj te utjelovljuje vinsku strastvenost iz srca Istre nudeći vrhunska vina koja odražavaju bogatu kulturnu baštinu i jedinstvene okuse ovog predivnog kraja.

Posvećenost očuvanju tradicije, ali i inovacijama u vinarstvu, Vinariju Fakin čini simbolom istarske kulture, zajedništva i ljubavi prema vinima.

Vina Fakin, prožimanjem stručnosti i duboke emocionalne veze sa zemljom i grožđem, svjedočanstvo su nepokolebljive predanosti proizvodnji iznimnih berbi koje odišu osjećajem mjesta i pričom za ispričati sa svakim gutljajem te predstavljaju pravi odraz specifičnog motovunskog terroira i obiteljskog nasljeđa. Vlastito grožđe, praćeno od cvata i formiranja grozda pa do berbe, osigurava  vrhunsku kvalitetu sirovine kao temelj za proizvodnju visokokvalitetnih vina.

Ova ekskluzivna vinska večera pružila je gostima jedinstveno iskustvo koje spaja vrhunsku gastronomiju i kvalitetna vina Vinarije Fakin te ih poziva da se pridruže otkrivanju bogate kulturne baštine i predivnih, unikatnih okusa Istre.