Foša, Korta Katarina i sirana Ston – pozivnica koja se ne odbija

U srijedu, 12.4.2023. održao se drugi po redu Masterclass u suradnji udruge restorana JRE-Hrvatska i Miele-Hr.

U Miele experience centru u Splitu s početkom u 17.00 h dočekali su nas restoran Foša iz Zadra, sirana Stone i vinarija Korta Katarina.

Masterclass je zatvorenog tipa, koji se održava za samo 10 osoba koji mogu prisustvovati u ovom exkluzivom događaju. Tijekom godine, udruga restorana JRE-Hr u suradnji s partnerima Miele održava čak 8 masterclasseva podijeljenih na regije Split i Zagreb.

Svaki masterclass ima svoje aktere od kojih su jedan restoran & mali proizvođač i vinar koji u partneri udruge.

 

Dobrodošlica je započela čašom novog, mladog rosea vinarije Korta Katarina iz 2022. Godine koji je napravljen od Plavca malog. Svjež, mineralan i voćan roze predstavio je jako lijepi uvod masterclassa. S čašom rosea pridružili smo se Saši Beganu – chefu kuhinje Zadarskog restorana Foša koji nam je pripremio za početak domaću foccaciu s JRE Chiavalon maslinovim uljem. Topla foccacia jela se uz maslac i sireve sirane Stone.

Sirana Stone pripremila je domaći ovčji jogurt i maslac i različite vrste sireva a tako smo probali i odležane sireve od 70 dana, sir s tartufom odležan 12 mjeseci, te sir odležan 9 mjeseci.

Prvo jelo koje je Saša pripremao bio je rižoto s dvije vrste sira. Rižoto Carnaroli od dobavljača Nikas koji su partneri udruge, kuhalo se nekih 20 ak minuta da bi dobili savršeno kuhana zrna povezana s maslacem i sirevima sirane Stone. Savršeni kremasti rižoto s dvije vrste sira, jednim starijim i jednim mlađim prekriven čipsom od sira bila je savršena podloga za kušanje Pošipa vinarije Korta Katarina iz 2022. godine koji je spoj inoxa i drva.

Glavno jelo koje je Saša pripremao zasnivalo se na janjetini od istog malog proizvođača od Sirane Stone. Sirana Stone posjeduje i farmu janjaca u Šibenskom zaleđu.

Rolana janjeća plećka i potrbušina završena na grilu u kombinaciji sa šparogama, mrkvom i janjećim demiglaceom pratio je Plavac Mali vinarije Korta Katarina iz 2016. godine. Odležavao je 15 mjeseci u barrique bačvama.

Za desert, Saša je pripremio mousse od ovčjeg jogurta Stone sa crumbleom od Uskršnje pogače i šumskim voćem!

Sljedeći masterclass, treći po redu održat će se u Miele experience centru u Zagrebu, datuma 25.4. na kojem sudjeluje restoran Navis, vinarija Ipša, mali proizvođači Sin Ravnice te partneri Old Pilots!

I Vi možete sudjelovati na masterclassu prijavom na email j.baljkas@jre.eu.

Više o udruzi restorana i njihovim projektima potražite na web stranici

https://www.jre.eu/en/countries/croatia