Uskrs u Cresu uz puno zabave za velike i male

Uskrsni tjedan u Cresu donosi brojna događanja, vođene ture, potragu za blagom i predstavu za najmlađe, radionicu filcanja vunenih uskrsnih jaja, odličnu glazbu i slatke uskrsne delicije.

Uskrsni tjedan započet će potragom za blagom u organizaciji Društva „Naša djeca“ Cres, koja će se održati u utorak, 4. travnjas početkom u 16:00 sati na Šetalištu 20. travnja. Zanimljiva potraga za blagom osmišljen je za djecu od 1. do 8. razreda, a sudjelovanje je besplatno uz prijavu na 099 446 0202.

U srijedu, 5. travnja s početkom u 18:00 sati posebnu poslasticu za najmlađe pripremio je Dječji vrtić Girice Cres. Atraktivnu lutkarsku predstavu „Tko sam, što sam? “pripremili su vrijedni djelatnici vrtića, namijenjena je djeci vrtićke dobi, a ulaz je slobodan. Upravo su najmlađi, uz pomoć svojih teta iz Dječjeg vrtića Girice, zaduženi i za uskrsnu dekoraciju pa će tako grad ukrasiti veselim uskrsnim jajima te na taj način zaželjeti svojim sugrađanima i gostima sretan Uskrs.

Na Veliki petak, 7. travnja održat će se tradicionalna procesija koja će započeti u 19:00 sati u župnoj crkvi, sv. Marije Velike.

Subota, 8. travnja svim zainteresiranim posjetiteljima ponudit će dva atraktivna događanja. Dan će započeti šetnjom creskim stoljetnim maslinicima. Ova besplatna vođena tura na hrvatskom i engleskom jezikom započet će u 10:00 sati na glavnom gradskom trgu, kod fontane. Jedan od simbola Uskrsa, maslina, vrlo je usko povezana uz Cres, a otok  je premrežen stoljetnim maslinicima od kojih nastaje vrhunsko cresko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Istog dana s početkom u 12:00 sati održat će se i radionica filcanja uskrsnih jaja za velike i male u organizaciji udruge Ruta, koja je poznata po iskorištavanju odbačenog vunenog bogatstva te populariziranju rada s vunom. Na ovoj atraktivnoj radionici sudionici će dobiti priliku napraviti svoje uskrsno jaje od creske vune, ali i naučiti više o tretiranju vune koje uključuje skupljanje na gromačama, pranje, sortiranje, češljanje, bojanje i filcanje.

Na sam Uskrs, 9. travnja održat će se svečana misna slavlja s početkom u 8:00, 10:30 i 19:00 sati u crkve sv. Marije Velike te 9:00 i 19:00 sati u Samostanu sv. Frane i 8:00 sati.

Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja u Cresu će obilježiti druženje uz glazbu i gastro poslastice. Tako će na glavnom gradskom trgu od 11:30 sati zasvirati mladi creski glazbenici Paolo Kaštelan, Natali Selmanović, Sara Selmanović Salković i Matej Salković. Uz glazbenu poslasticu svi posjetitelji imat će priliku degustirati tradicionalne uskrsne slastice, pincu i šiširek.

Svi programi su besplatni, a više informacija možete pronaći na www.visitCres.hr

PROGRAM DOGAĐANJA:

Utorak, 4/4
Potraga za blagom by DND Cres
16:00 h Šetalište 20. travnja
za djecu 1. – 8. razred
Prijave: 099 446 0202

Srijeda, 5/4
Lutkarska predstava za djecu “Tko sam, što sam” by DV Girice
za djecu vrtićke dobi
18:00 h, DV Girice

Petak, 7/4
Procesija na Veliki petak
19:00 h, Crkva sv. Marije Velike

Subota, 8/4
Šetnja creskim maslinicima, besplatna vođena tura
jezik: hrvatski/engleski
10:00 h, Trg Frane Petrića (kod fontane)

Radionica filcanja uskrsnih jaja
12:00 h, Udruga Ruta (Zazid 4A)
za velike i male

Nedjelja, 9/4
Sretan Uskrs
8:00 h, 10:30 h, 19:00 h Uskrsna misa, Crkva sv. Marije Velike
9:00 h, 19:00 h Uskrsna misa, Samostan sv. Frane

Ponedjeljak, 10/4 Uskrsni ponedjeljak
Uskrsno druženje na trgu
Koncert: Creski glazbenici
Degustacija pince i šišireka
od 11:30 h, Trg Frane Petrića

Svi programi su besplatni.
Organizatori zadržava pravo izmjene programa.
Više na
www.visitCres.hr