Stari samanj pod kaštelom

U subotu 11. i nedjelju 12. lipnja 2022. godine na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsaraodržat će se deseti po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će starim gradom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije.

Stari samanj započet će u subotu u 18.00 sati na trgu ispred crvke sv. Martina i vrsarskog kaštela i u okolnim ulicama gdje će posjetitelji moći obići štandove s istarskim autohtonim proizvodima i suvenirima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, domaćih radinosti i obrta. Za gastronomsku ponudu autohtonih istarskih jela i domaćih vina pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar. Najmlađi posjetitelji sajma moći će se zabaviti u dječjem kutku na radionicama starih igara nakon kojih će uslijediti nastup dječjeg folklora vrtića Tići Vrsar. U subotu će posjetitelji moći zapjevati sa ženskim zborom „Mendule“, a kasnije i zaplesati uz glazbeni program Tu & tamo banda i Bambus banda.

Glumci Istra Inspirita će u subotu s početkom u 19 sati svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini  kada je izdan prvi Vrsarski statut. Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali su porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Prema pisanim pravilima Statuta kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vrata na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj se pekao kruh s pečatom kvalitete, kontrolirala se kvaliteta vina, te su na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavani oni koji bi prekršili određene odredbe Statuta. Neke od odredbi će biti oživljene tijekom manifestacije.

Stari samanjse nastavlja u nedjelju popodne u starogradskoj jezgri Vrsara gdje će posjetitelje dočekati zbor zajednice Talijana „La contrada“, dječji kutak s radionicama Udruge Birikina, zabavni program s iznenađenjima USB-a Poreč i glazbeni veterani Starog samnjaTu & tamo band i Bambus band.

Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju Vrsara, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri. Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanjčiji je program realiziran u organizaciji Udruge ugostitelja Vrsar i Turističke zajednice općine Vrsar u suradnji s Istra Inspiritom. Drugo ovogodišnje izdanje Starog samnja održat će se 17. i 18. rujna 2022.