Decanterova platina i još jedno Kozlovićevo vino za vječnost!

U Hrvatskoj, ali i široj regiji, vjerojatno ne postoji restoran čija vinska lista, i to na samom vrhu, ne sadrži vina Gianfranca Kozlovića. Reklo bi se – dostatan razlog za opustiti se i uživati u lovorikama zaslužene slave. Međutim, to ne vrijedi za popularnog „momjanskog muškatira“ kome je lagodan i bezbrižan život bez imperativa konstantnog napredovanja jednostavno misaona imenica.

Gianfrancu ni na kraj pameti nije stati na monetizaciji uspjeha svoje bazične malvazije. Štoviše, kao čovjek koji više od dva desetljeća funkcionira kao lokomotiva razvoja istarske scene, Gianfranco ide i korak dalje te, nakon izborenih nekoliko „etapnih pobjeda“ u hrvatskoj i regionalnoj revalorizaciji, prije svega, malvazije, ispred sebe postavlja novi cilj – proizvesti globalno relevantna vina.

I ide mu to jako dobro, prije nekoliko dana zaslužena platina i fantastičnih 97 bodova na Decanter World Wine Awards natjecanju u Londonu (DWWA), samo su potvrda vizije ovog čudesnog i čudnog vinskog genija iz Momjana.

A za Selekciju Malvaziju iz 2017. godine, kako je Gianfranco nazvao svoju tek drugu berbu s terasastih nasada na Santa Luciji, koja je nekoliko tjedana ranije na Concours Mondial de Bruxelles osvojila srebrnu medalju, Decanterovi ocjenjivači i potpisnici velikog priznanja – Andrew Jefford, Sarah Jane Evans MW i Michael Hill Smith MW, svoj dojam su zaključno sveli tek na dvije riječi: „Superb Wine!“

Ljubav britanskih vinskih kritičara prema Gianfrancovim vinima nije od jučer. Prije devet godina, primjerice, petero vrhunskih vinskih autoriteta okupljenih u skupinu „The Wine Gang“ – Joanna Simon, Anthony Rose, Tom Cannavan, David Williams i Jane Parkinson, bili su posjetili Hrvatsku kaneći od 280 uzoraka iz 98 vinarija iz svih hrvatskih regija odabrati 45 ponajboljih vina koja su kasnije trebala predstavljati Hrvatsku britanskim vinskim medijima, ugostiteljima i trgovcima na događanju „Annual tasting of Croatian Wines” u Londonu.

Svaka prijavljena vinarija mogla je sudjelovati u ocjenjivanju s maksimalno tri etikete, od čega su vinariji Kozlović sve tri prijavljene etikete ušle u konačnu, elitnu, selekciju 45 ponajboljih vina Hrvatske. Malvazija Santa Lucia iz 2008. godine je sa 95 osvojenih bodova bila najbolje ocjenjeno vino na kušanju. U opisu je bilo navedeno: „World Class.“

Na cijenjenom vinskom natjecanju u Londonu, The Library Collection, Gianfranco je 2011. godine sa svojom Santa Lucia malvazijom iz 2001. godine osvojio nagradu za najbolje bijelo vino na svijetu starije od 10 godina.

Nekoliko godina kasnije, časopis Decanter je u svoj izbor „34 velika vina za početak 2014. godine“ uvrstio Gianfrancov teran iz 2012. godine. Pritom su naveli: „Posebno i uzbudljivo, a ne preskupo!“

A čekamo međunarodnu valorizaciju i njegove crne Santa Lucije, za koju vinar tvrdi da je „prvo veliko istarsko crno vino, gotovo savršeno“!

Gianfranco Kozlović ne želi biti vinar kojemu će ljudi kupovati vino zbog ljepote vinarije te da mu se nakon kušanja više nikad nitko ne vrati.

Znate, možda bih s nekim drugim pristupom imao puno više novca. Ali, nikada ne bih pristao biti poput nekih ugostitelja koji, zbog prevelikog prometa, svjesno nude lošu uslugu. I pritom gunđaju: ‘Jebeš gosta koji dolazi dvaput!’ Takav nipošto ne želim biti, ispričao je Gianfranco u Vinskim pričama Željka Garmaza svoju vinsku filozofiju

Kad su prije nekoliko godina hrvatski vinski kritičari Željko Suhadolnik, Vitomir Andrić i Ivo Kozarčanin dodijelili Santa Lucia malvaziji iz 2011. godine pet zvjezdica, što je razina iznimne kvalitete, Gianfranco je reagirao na način da je stopirao prodaju i kompletnu proizvodnju, oko 2.000 butelja, povukao u skladište u vinariju. Svoj potez je nazvao svojevrsnim „receptom za vječnost“ i objasnio:

„Kad je nešto dobro, onda to treba produljiti, jer na kraju sve padne samo na uspomenu! Najbolje je kad vino date u ruke onih za koje znate da će im to biti doživljaj i koji će to pamtiti jako dugo vremena“.

Hoće li Decanterova platina za Selekciju Malvaziju iz 2017. godine biti novi okidač za Gianfrancovo povlačenje još jednog vina iz trgovina – u vječnost?!

Ne usudimo se ni pomisliti što će se izroditi iz njegovih vinograda iz ovogodišnje berbe za koju je ovaj tradicionalno skroman vinar zaključio da je bila – bomba, jedna od najboljih ikada berbi koju je imao.

Photo: Robert Pichler