SPECIALITY KAVA – trend ili pokret?

U Matuljima smo nedavno otkrili jedinstvenu oazu speciality kave. Proizvodi ju dvojac vrhunskih znalaca i entuzijasta; Domagoj Trusić i Nikola Žiganto, koji kroz Hug&Punch promiču jednu, za naše prostore, recentniju i inovativnu kulturu ispijanja kave.

Domagoj je osoba vedra duha. Uistinu priprema inspirativnu kavu, a svoja znanja s radošću dijeli i kroz njihov edukativni centar. Pritom valja naglasiti da je i jedini autorizirani trener u regiji po licenci Specialty Coffee Associationa, svjetske krovne organizacije, koja okuplja brojne stručnjake, od proizvođača do barista diljem svijeta.

Nikola je samozatajan, a njegovo profinjeno nepce za odabir pravog blenda krasi i uspjeh sa Svjetskog prvenstva degustatora kave u Londonu. S edukacijama u Italiji, Francuskoj i Nizozemskoj jedan je od rijetkih, domaćih akreditiranih degustatora kave.

Za one koji tek ulaze u svijet speciality kave bitno je istaknuti da je to kava s putovnicom i potpisom umjetnika. Ljubav, užitak i entuzijazam prožimaju, ali i povezuju cijeli proces – od samog plantažera do vaše šalice i svakog gutljaja. A objasnit ćemo zašto.

Iako je sve više zaljubljenika u specialty kavu, ona je svakako više od trenda. Radi se o pokretu koji promiče vrijednosti održivosti, transparentnosti, inkluzivnosti, znanja i zajedništvo.

Ova kava promiče održivost i vrsnoću od prvih koraka u procesu. Na malimplantažama ju, po najvišim standardima struke, uzgajaju oni koji su tome posvetili čitav svoj život. Potpisuje se, između ostaloga, i kvalitetom tla te klimomodređene mikro-lokacije. Proizvodi se u manjim količinama, biranim edicijama jer se stremi ka najvišoj kvaliteti.

Posebno se termički obrađuje. Naglasak se stavlja na dozrijevanje kave, a ne na klasično prženje, kako bi se iz svakog zrna izvukao maksimum. Tako nastaju zrna najekskluzivnijih kava s putovnicom i jedinstvenim potpisom, u ovom slučaju našeg domaćeg, matuljskog proizvođača.

Istinska se umjetnost proizvodnje specialty kave reflektira kroz stvaranje suodnosa između uživatelja ovog egzotičnog eliksira i osoba koje ga pripremaju odnosno serviraju. Lako ćete primijetiti kafić koji njeguje zajedništvo uživatelja, avanturističkih entuzijasta. U takvom vam kafiću kavu priprema stručni barista, a vi poznajete izvornost svakog zrna u serviranoj šalici.

 

Uživatelje speciality kave, koji uvijek inzistiraju na izvrsnosti obradovat će vijest da je ekipa iz Hug&Puncha proizvela novu, posebnu ediciju proizvoda @Home, prilagođenu za sve stilove kuhanja. Spojili su zrna najekskluzivnijih origina kava s raznih kontinenata koja će prožeti sva vaša osjetila, a iznimno pozitivni after efekti će vas dugo potsjećati na senzualno iskustvo.

„Pomno smo stvarali @Home ediciju blendova kako bismo zadovoljili profinjena nepca uživatelja kave drugačijim teksturama i delikatnim aromama.“ – ističe Nikola.

@Home blend za filter čini kombinacija zrnaca iz Indije i Meksika. Meksička čistoća, slatkoća i dozreli citrusi zaokruženi su kavom iz Indije, punog tijela i supstance kako bi njena blaga gorčina karamelizacije izbalansirala citruse.

Spoj prepoznatljive kave iz Brazila, koja je sinonim kvalitete, i zrna iz Perua koji zavode mirisima čokolade i cimeta prepoznat ćete u blendu @Home za moku i espresso.

Ipak najčešći način pripreme, tu je i blend @Home za ibrik/džezvu. To je mješavina strukture i snage koju donosi Brazil te lepršavost gotovo ekstravagantnog okusa Etiopije koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Mirisi koji će vas zavoditi i ispunjavati prostoriju oplemenjeni su notama kardamona, klinčića i cimeta.

Svaki blend dolazi u mljevenju savršenom baš za odabrani način pripreme, a za one najveće zanesenjake kojima ritual počinje od cijelog zrna, tu je i @Home espresso u zrnu.

Edicija @Home na vaša vrata dolazi po najvišim sigurnosno-zdravstvenim standardima. Ako naručujete iz Zagreba ili Rijeke, dostava će biti besplatna neovisno o vrijednosti narudžbe, a uz nju ćete uvijek dobiti i neki tip&trick jer vam je osobno dostavlja vrijedna ekipa iz Hug&Puncha. Besplatna dostava vrijedi i za narudžbe iznad 299 kn za područje cijele Hrvatske.

Samo kliknite na hugandpunch.com i naručite blend koji odgovara vašem nepcu i dostupnoj tehnici kuhanja kod kuće. Mi smo to učinili.

Jedna nas je novost posebno obradovala, a sigurno će zbog toga biti radosni svi ljubitelji speciality kave kao i oni koji će tek zaroniti u svijet pripreme ovog najekskluzivnijeg crnog napitka. Domagoj će nam, kroz video tutoriale, prenijeti svoja znanja ivještine za sve tehnike kuhanja speciality kave kod kuće.

Domagoj je već pripremio video tutorial kako kuhati kavu u tradicionalnom ibriku (iliti džezvi) koji premijerno predstavljamo. Pratite njihove društvene mreže jer ćete saznati one fine, skrivene tajne i o tehnikama pripreme moke, espressa te filter kave u Chemexu, French ili Aero Pressu.

„Znamo da danas ljudima nedostaje društvenog kontakta i uživanja u dnevnim ritualima i trenutcima. Cilj nam je da kod kuće oplemenite vlastito umijeće, unesete nove nijanse životnosti i na trenutak postanete speciality coffee barista kako bi svaki gutljaj bio istinski užitak.“ – poručuje Domagoj.

U svakom slučaju, nedostaju nam Domagoj i Nikola i njihova oaza kave. Nadamo se da ćemo ubrzo navratiti do Matulja, a do tada, kod kuće uživamo u @Home blendu za džezvu i opojno se, bezrezervno, zavodimo notama kardamona, klinčića i cimeta.