Vodimo Vas na ljetni izlet iz snova

Jedinstveni gastro-identitet Brodsko-posavske županije najbolja je pozivnica za posjet ovom kraju, atraktivnoj izletničkoj destinaciji u kojoj živi najpoznatiji ljubavni par Malena i Klepetan.

 Putujemo kao bismo proširili vidike, upoznali kulturnu baštinu i prirodne ljepote, ali tek kad isprobamo autentične okuse servirane na tanjuru, možemo reći kao smo upoznali destinaciju u punom smislu riječi.

Kad dođete u Brodsko-posavsku županiju, zasigurno ćete prvo morati nazdraviti domaćom šljivovicom za dobrodošlicu, a onda će vam domaćin – jednako autentično, baš kako i priliči – poslužiti pravi raskoš okusa na tanjuru. Od kobasica, slanine i kulena, preko divljači, čobanca ili fiš paprikaša…, do sasvim posebne legirane juhe od graševine – ima li bolje pozivnice za posjet ovom ravničarskom kraju?!

Od Nove Gradiške do Slavonskog Broda, na ruti s  brojnim seoskim domaćinstvima, možete uživati u bogatim okusima Slavonije, a 15-ak restorana nositelji su i prestižne oznake „Okusi graničarskog Posavlja“, svojevrsne potvrde vrhunske tradicijske kuhinje. Trganci sa slaninom i sirom, smuđ u umaku od graševine, šokački odrezak, šaran na rašljama, pašteta od čvaraka…, ali i slatke tačke ili neodoljiva štrudla od jabuka… pravo gurmansko iskustvo kojem neće odoljeti ni oni koji vode računa o kalorijama.

Vino iz Stupničkih brda, popularna craft piva ili možda gin, birajte što vam drago, tu ima svega.

Posjetite kanjon Pljuskaru sa slapovima i špiljama; poseban rezervat šumske vegetacije i preostali dio slavonske prašume Prašnik sa čak 300 godina starim hrastovima, posebne ornitološke rezervate Jelas i Bara Dvorina… Provozajte se biciklističkim stazama; prošećite baroknom Gradiškom ili kejom, kako Brođani nazivaju svoje šetalište uz Savu, uživajte u sunčanju i kupanju na Poloju u Brodu, jednoj od najljepših riječnih plaža u Hrvatskoj i šire… i uživajte u ljetu na sasvim poseban način. Život se ponovo vraća na staro, a svojoj Malenoj u gnijezdo se ove godine vratio i Klepetan, pa su celebrity rode iz Slavonskog Broda ponovo zajedno.