SUPERIOR TASTE AVARD Cromarisu zlato za sve proizvode

 

Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2020 za sva tri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu i hamu

 

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, šesta tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, i ove je godine dobio priznanje za vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda – Superior Taste Award. Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2020 za sva tri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu i hamu.

Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima odabranima iz najprestižnijih europskih kulinarskih udruženja, nisu poznati brend ni podrijetlo testiranog proizvoda. Cromarisov brancin je i ove godine dobio maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i postao jedini proizvod iz kategorije svježe ribe dobitnik Crystal award. Za izniman okus, izvrsno su ocijenjeni i orada i hama, pa je Cromaris jedini dobitnik nagrade za brancina, oradu i hamu među proizvođačima mediteranske bijele ribe.

 “Vrhunska kvaliteta proizvoda naš je imperativ. Potrošačima nudimo isključivo ribu besprijekorne svježine i vrhunskog nutritivnog sastava i okusa, što je i ove godine prepoznao stručni žiri. Cromaris je danas na tržištu prepoznat kao lider u kvaliteti koju, uz povjerenje potrošača i brojne certifikate, dodatno potvrđuju i ovakva priznanja.“, ističe Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Cromaris je u 2019. godini ostvario prodaju od 9.557 tona ekvivalenta svježe ribe, što je rast od osam posto. Ukupna količina prodanih proizvoda iznosi 8.761 tona i za sedam posto je veća od prošlogodišnje. Količinska prodaja na izvoznim tržištima porasla je za sedam posto, od čega najviše na talijanskome i austrijskome tržištu. U skladu s rastom količina i cijena u 2019. godini ostvaren je porast prihoda od prodaje za osam posto. Prihodi od prodaje diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, porasli su za 23 posto. Proizvodi visoke dodane vrijednosti trenutno čine 44 posto udjela u ukupnoj prodaji, što je pet postotnih bodova više u odnosu na prethodnu godinu, i u skladu je s Cromarisovom strategijom diferencijacije.  Unatoč globalnoj gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, Cromaris dobro posluje. U prvom tromjesečje ove godine ostvario je prodaju od 1.830 tona, što je za tri posto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine. Glavninu svojih prihoda i nadalje ostvaruje u izvozu. Nastavljen je i trend rasta diferenciranih proizvoda, koji su u prvom tromjesečju činili 48 posto prihoda od prodaje. Vrijedi istaknuti da je Cromaris tijekom cijele epidemije svakodnevno isporučivao ribu u Italiju, što je bilo vrlo zahtjevno i gotovo nezamislivo. Cromaris radi na pripremi novih projekata (novo reciklirajuće i održivo pakiranje, proširenje asortimana, organsko uzgajalište…) i reorganizaciji procesa u preradi kako bi se zadržale visoke stope rasta.