21. DAN OTVORENIH VINSKIH PODRUMA U ISTRI otkazano – ipak nazovite, pomognite, uživajte

Podrumi se po 21. put neće službeno otvoriti. Ali nitko ne brani da to ne bude skromno, bez gužve ipak učinjeno – neslužbeno

Dan rezerviran za vino i vinare koji širom otvaraju vrata podruma i konoba.
Ovogodišnji, 21. po redu Wine Day – Dan otvorenih vinskih podruma u Istri, održat će se 31. svibnja od 10 do 19 sati u šezdesetak vinskih podruma diljem Istre.
A onda je naravno uslijedilo ono već mjesecima tako poznato – OTKAZANO.

Jedna od najznačajnijih i s desecima tisuća posjetitelja obilježena manifestacija neće se održati kako tradicija nalaže, zadnje nedjelje u svibnju. Kao integralni dio Vinistre, Dan otvorenih vinskih podruma u Istri za cilj je imao druženje vinara i poklonika njihovog rada te mogućnost da se direktnim kontaktima dođe do pojedinih odgovora koji zanimaju zaljubljenike u istarski eno proizvod. Ujedno, s obzirom da se između Vinistre i Wine daya smještao i nevjerojatno popularni Wine&walk što bi na područje sjverozapadne Istre doveo na stotine hodača, svibanj je bio mjesec iz snova za svakog tko voli vino.

Ali,  nije povod ovo teksta konstatiranje kako nečeg nema. Ne, ima nešto ipak ima. S obzirom da svjedočimo velikom popuštanju mjera koje su nam epidemiolozi propisali u cilju suzbijanja koronavirusa, bilo bi dobro da kontaktirate vinare s kojima ste kroz dvadeset održanih Wine Daya, ali i kroz kupnju vina tijekom godine, stvorili direktne kontakte i da vidite jesu li ove tradicionalne nedjelje – doma. Pa da polako krenete prema njima. Sve po pravilima, bez gužve. I da se opskrbite vinima koja vas čine sretnim. Učinit ćete tako višestruko dobru stvar. Za sebe i vaše omiljene vinare. Jer oni su zadnjih mjeseci u popriličnoj depresiji. Jedan od razloga je financijski jer podrumi su im prepuni neprodanog vina, ali još i više što nema druženja, što nema onih tako zanimljivih, neiscrpnih vinskih tema. Vino je život, u svakom smislu. Podrumi se dakle po 21. put neće službeno otvoriti. Ali nitko ne brani da to ne bude skromno, bez gužve ipak učinjeno – neslužbeno. Nakon svega – lijepa riječ, onaj tako dragi zvuk čaša kad se kucnu i uživanje u najboljoj tekućini na svijetu.

PS: Da ne bi bilo zabune – fotografije su s lanjskih, jubilarnih 20. Dana otvorenih vinskih podruma u Istri