HRVATSKA – vodeća kongresna destinacija u regiji

Prema godišnjoj statistici Međunarodne udruge za kongrese i stručne skupove 2AZ (International Congress and Convention Association – ICCA), Hrvatska je u 2019. godini zabilježila rast u broju održanih međunarodnih skupova asocijacija. Naime, nakon što je u Hrvatskoj u 2018. godini održano 114 skupova, tijekom 2019. godine održano ih je 123 čime je Hrvatska naICCA-inoj ljestvici zauzela 34. mjesto u ukupno održanim skupovima u svijetu.

Riječ je o napretku od četiri mjesta na prestižnoj ljestvici što je dosad najviša pozicija koju je zauzela Hrvatska čime je ujedno potvrđen i status naše zemlje kao vodeće kongresne destinacije u regiji.

„Ovo su odlične vijesti za hrvatski kongresni turizam koji iz godine u godinu bilježi izvrsne rezultate. Nakon što smo u 2018. godini od strane britanskog magazina Business Destinations proglašeni najboljom destinacijom za poslovni turizam u Europi, prema novoj ICCA-inoj ljestvici u 2019. godini postali smo vodeća kongresna zemlja u regiji. Veseli nas i činjenica da je naš glavni grad Zagreb ostvario rekordno 48. mjesto na ljestvici kongresnih gradova, skočivši za čak 20 mjesta u odnosu na godinu ranije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koja je dugogodišnji član ICCA-e.

Od ostalih hrvatskih gradova na ljestvici su se našli Split, Opatija i Dubrovnik. Split bilježi skok za 81. mjesto pa tako sa 15 održanih skupova dijeli 191. mjesto sa Sarajevom, dok se Dubrovnik s 33 održana skupa smjestio na 88. mjesto, a Opatija na 424. mjesto s 5 skupova. Što se tiče susjednih zemalja, Slovenija je u ovogodišnjoj statistici zabilježila pad s 41. na 44. mjesto, dok se Srbija popela na ljestvici za 3 mjesta i zauzela 50. poziciju s 58 održanih skupova.

Na ljestvici kongresnih zemalja, Sjedinjene Američke Države su već više od dva desetljeća na prvom mjestu pa tako i u 2019. godini tijekom koje su održana 934 skupa. Njemačka je na drugom mjestu, a zatim slijede Francuska, Španjolska i Velika Britanija. Od gradova u 2019. godini vodeći je Pariz, a zatim slijede Lisabon i Berlin. Zanimljivo je napomenuti kako je u cijelom svijetu u prošloj godini održano ukupno 13.254 skupova asocijacija. Od toga je njih 53 posto održano u Europi, što ju čini daleko najpopularnijom regijom za međunarodne skupove, dok Azija sve više povećava svoj udio na tržištu.

Podsjetimo, međunarodna udruga ICCA svake godine u svibnju objavljuje svoju godišnju statistiku o međunarodnom tržištu skupova asocijacija za prošlu godinu. Brojke se temelje na njihovoj bazi podataka koji obuhvaćaju specifični segment kongresne industrije, odnosno isključivo skupovi koje organiziraju međunarodne udruge, uz uvjet da se održavaju redovito, rotiraju između najmanje tri države/regije te da imaju najmanje 50 sudionika.