DRAMA DOMINO EFEKTA Chefs’ Stage “na aparatima”

Unatoč neminovnosti otkazivanja nekih od gostujućih chefova, postoji nada da će se šibenski Stage, što bi u svim ovim crnim vijestima, psihozi i depresiji koja se širi velikom brzinom bilo višestruko korisno, ipak održati

 

Nakon što su i hrvatske službe za nadzor koronavirusa počele uvoditi restriktivne mjere u pogledu međugraničnih putovanja i  brojčanosti okupljanja, počelo je odgađanje manifestacija, pa tako i onih koje se nalaze u domeni gastro te eno okupljanja. Prvi je pao WineRi, predviđen za ovaj petak, ali u velikoj je opasnosti i Gračišće koje na red dolazi za više od mjesec dana. Ono što je najnovije – na velikim je mukama šibenski Chef’ Stage čiji je okupljanje Rudi Štefan predvidio za ovu nedjelju, dok je sam početak u ponedjeljak 16. ožujka. Do same odgode ne mora doći, bilo bi iz mnogo razloga jako dobro da do nje i ne dođe jer riječ je o jednoj od najznačajnijih hrvatskih gastro manifestacija o kojoj ovisi daljnje napredovanje cjelokupne hrvatske gastro scene. No lista uglednih gostiju se na žalost ipak –  smanjuje.

Sigurno je tako da neće doći gosti iz Italije, vrhunski chefovi Angelo Sabatelli i Salvatore La Ragione. Sabatelli je jedan od najpoznatijih chefova Italije koji danas oblikuje gastronomsku scenu Puglie, regije koja se upravo zahvaljujući tom segmentu zadnjih godina uzdigla do prave meke gastronomada. Što tek reći o La Ragioneu koji je godinama bio među najvećim zvijezdama mikro raja za bogate, otočića Capri nedaleko Napulja? Ništa osim žaliti jer nakon odluke o zatvaranju granica Italije njihov dolazak u Šibenik je nemoguća misija.

Na jako je velikim mukama i slovenska ekipa. Tomaž Kavčič, Mojmir Šiftar, Jure Debeluh, Tanja Pintarič, Leon Pintarič i Vanja Puškar znana su imena ne samo u Sloveniji nego i na hrvatskim prostorima. U nama susjednoj zemlji broj zaraženih raste prema 40, poduzimaju se velike mjere zaštite među kojima je i restrikcija kretanja. Strahoviti su problemi i u zračnom prometu, silna su otkazivanja letova, no za sada ipak postoji uvjerenje kako se dominantni dio ekipe koja bi mogla u zacrtanim ciljevima odraditi treći po redu Chefs’ – može okupiti. Navijamo za njih, u svim ovim crnim vijestima, psihozi i depresiji koja se širi velikom brzinom, uspjeh jednog takvog skupa bio bi višestruko koristan. Uostalom, i nakon korone treba živjeti. Hrvatska to dominantno čini od turizma, on od – gastronomije.

 

j